1 éves küldetését fejezi be a Progressz MSz-14 teherhajó

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

1 éves küldetése után holnap, azaz április 27-én 23:11-kor válik le a Nemzetközi Űrállomásról az orosz Progressz MSz-14 teherhajó. A Progressz kb. még 1 napig marad Föld körüli pályán, ami után a Csendes-óceán felett ég majd el a légkörbe visszatérés közben. A Roszkoszmosz közleménye szerint egy új rendszert tesztelnek majd a lassítómanőver elvégzésére is.

A Progressz MSz-14 2020. április 25-én startolt Bajkonurból, és az akkori legrövidebb idő alatt, 3 óra 20 perc alatt érkezett meg az ISS-re. Ennél gyorsabb randevút és dokkolást a következő Progressz (MSz-15) hajtott végre, az 3 óra 18 perc alatt ért a Nemzetközi Űrállomásra. Az MSz-14 a Zvezda modul hátsó (aft) kikötési pontját foglalta el az elmúlt egy évben, és rekordot jelentő, 10 pályaemelést végeztek el a hajtóműveivel (ebből 2 nem előre tervezett volt). A teherhajó az 1 év és 4 napos fenntartózkodásával a leghosszabb Progressz-küldetés címét is megszerezte: a korábbi csúcstartó a Progressz M-17 volt, ami 334 napot töltött a Mir űrállomáson 1993 és 1994 között.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye