1 éves lett az Egyesült Államok legújabb haderőneme, a Space Force

Kapcsolódó

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

December 20-án ünnepelte fennállásának első évét a United States Space Force, azaz az USA hadseregének legújabb haderőneme. A szervezeti egység a Védelmi Minisztérium Légierő osztályának egyik tagjaként működik, 2501 tagjával és 77 repülőgépével a hadsereg legkisebb állományú egysége. Ahogy az Egyesült Államok minden katonai szervezetében, itt is a mindenkori elnök a főparancsnok.
A haderőnemhez tartozó egységek feladata megszervezni, kiképezni és felszerelni egy védelmi rendszert, ami “az Amerikai Egyesült Államok számára biztosít védelmet az űrből és biztosítja a mindenkori űrbéli tevékenységek folyamatos ellátását.”
A Space Force első tisztje a Chief of Space Operations (CSO), magyarul az Űrbéli Tevékenységek parancsnoka, ezt a tisztséget jelenleg John W. Raymond tábornok tölti be, helyettese David D. Thompson. A Légierő egyéb alegységeihez hasonlóan, a Space Force főhadiszállása is a Pentagon, azonban az Űrhaderő alá sok kisebb további alegység, és szervezeti csoport tartozik: összesen 9 Space Delta egység, melyek többek között a rakétavédelemért, megfigyelés- és hírszerzésért, és a műholdak működéséért és azok felderítéséből származó anyagok feldolgozásáért felelnek. Ezen kívül még a Space Force alá tartozik a Peterson-Schriever Garrison, a Buckley Garrison, a 30th és a 45th Space Wing, melyek mind küldetés- és egészségügyi támogató funkciót látnak el.

A Space Force kötelékébe immár az első űrhajós is csatlakozott: december 18-án, tehát majdnem a haderőnem alapításának első évfordulóján Mike S. Hopkins asztronauta ünnepélyes keretek között tett esküt az Űrhaderőben történő szolgálat megkezdéséhez. Mindezt a Nemzetközi Űrállomáson tette, ugyanis Hopkins jeleneg a SpaceX Crew-1 küldetés parancsnokaként teljesít szolgálatot a Expedíció-64/65 keretében. Így immár az Amerikai Légierő helyett az Űrhaderő kötelékét erősíti.

Mike Hopkins eskütétele a Nemzetközi Űrállomáson december 18-án
A Space Force jelvénye
Dark mode powered by Night Eye