1 éves lett az Egyesült Államok legújabb haderőneme, a Space Force

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

December 20-án ünnepelte fennállásának első évét a United States Space Force, azaz az USA hadseregének legújabb haderőneme. A szervezeti egység a Védelmi Minisztérium Légierő osztályának egyik tagjaként működik, 2501 tagjával és 77 repülőgépével a hadsereg legkisebb állományú egysége. Ahogy az Egyesült Államok minden katonai szervezetében, itt is a mindenkori elnök a főparancsnok.
A haderőnemhez tartozó egységek feladata megszervezni, kiképezni és felszerelni egy védelmi rendszert, ami “az Amerikai Egyesült Államok számára biztosít védelmet az űrből és biztosítja a mindenkori űrbéli tevékenységek folyamatos ellátását.”
A Space Force első tisztje a Chief of Space Operations (CSO), magyarul az Űrbéli Tevékenységek parancsnoka, ezt a tisztséget jelenleg John W. Raymond tábornok tölti be, helyettese David D. Thompson. A Légierő egyéb alegységeihez hasonlóan, a Space Force főhadiszállása is a Pentagon, azonban az Űrhaderő alá sok kisebb további alegység, és szervezeti csoport tartozik: összesen 9 Space Delta egység, melyek többek között a rakétavédelemért, megfigyelés- és hírszerzésért, és a műholdak működéséért és azok felderítéséből származó anyagok feldolgozásáért felelnek. Ezen kívül még a Space Force alá tartozik a Peterson-Schriever Garrison, a Buckley Garrison, a 30th és a 45th Space Wing, melyek mind küldetés- és egészségügyi támogató funkciót látnak el.

A Space Force kötelékébe immár az első űrhajós is csatlakozott: december 18-án, tehát majdnem a haderőnem alapításának első évfordulóján Mike S. Hopkins asztronauta ünnepélyes keretek között tett esküt az Űrhaderőben történő szolgálat megkezdéséhez. Mindezt a Nemzetközi Űrállomáson tette, ugyanis Hopkins jeleneg a SpaceX Crew-1 küldetés parancsnokaként teljesít szolgálatot a Expedíció-64/65 keretében. Így immár az Amerikai Légierő helyett az Űrhaderő kötelékét erősíti.

Mike Hopkins eskütétele a Nemzetközi Űrállomáson december 18-án
A Space Force jelvénye
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye