10. siker egy Falcon-9 első fokozattal

Kapcsolódó

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

Magyar idő szerint vasárnap reggel 8 óra 42 perckor indult útjának a 14. Falcon-9 idén, rakománya pedig 60 darab Starlink műhold volt. A Starlink-27 küldetés keretén belül újabb szélessávú internetet biztosító űreszközöket állítottak alacsony Föld körüli pályára (LEO), a mai sikeres leválás után már több mint 1500 műholdat tartanak számon, melyet sikeresen felbocsátottak.

A Starlink-konstelláció várhatóan nyáron érheti el a globális lefedettséget, ugyanis körülbelül 1680 műhold fog ehhez kelleni, és Gwynne Shotwell is elmondta, hogy a 28. Starlink indítás után lesz ez a lefedettség világszintű. Új hírek szerint már több mint 500 ezer felhasználó jelentkezett a Starlink-rendszer bétaprogramjában való részvételre, és ez a szám folyamatosan növekszik. Hamarosan egy nagyon részletes cikksorozattal készülünk a Starlink-műholdakról, melyben minden technikai részletről beszámolunk nektek, valamint a projekt történetéről is szó fog esni.

A mai küldetés egy nagy rekordnak számított, ugyanis a SpaceX elérte a már régóta dédelgetett „célt”: tizedik alkalommal indítottak sikeresen egy adott Falcon-9 hordozót. A B1051.10 flottavezér booster a sikeresen indítás mellett még egy tökéletes leszállást is végrehajtott az Atlanti-óceánon állomásozó Just Read the Instructions nevű drónhajón. A tervek szerint most egy hosszabb kontrollra elviszik a rakétafokozatot, ahol minden egyes elemét részletesen átnézik, és ha működőképes állapotban lesz, akkor tovább folytatja a szolgálatot (amiben majdnem biztosak lehetünk).

A hordozórakéta elemelkedése. Kép forrása: Stephen Marr/NASASpaceflight

A küldetés egyik érdekessége, hogy Magyarország földrajzi sajátosságait is láthattuk a SpaceX élő közvetítésében (és persze magyar kommentárral itt is nézhettétek). Amikor Európa felett haladt el a második fokozat még rajta a 60 darab műholddal, az azon elhelyezett kamera nagyon szép látványt nyújtott a Balatonról, de látszott még a Fertő-tó is, illetve Pozsony és Bécs is valamennyire kivehető volt.

A felvétel a második fokozatról. Jól látni a fentebb említett helyeket is.

A Google Earth programban megpróbáltuk reprodukálni a látványt. Szépen kivehető középen a Balaton, jobbra a Fertő tó, valamint alul Pozsony, és jobbra tőle pedig Bécs.

Dark mode powered by Night Eye