1000 nap az űrben: Oleg Kononyenko új világrekordja!

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Oleg Kononyenko öt űrrepülése alatt gyűjtötte össze az 1000 napot.

Már több hónapja Oleg Kononyenko tartja az űrben tartózkodás összidő-tartamának világrekordját, amikor is február 4-én túlszárnyalta Gennagyij Padalka 878 napos rekordját. Most elérkeztünk az újabb mérföldkőhöz, ugyanis tegnap éjszaka 23:20-kor a Nemzetközi Űrállomáson tett öt küldetése során Kononyenko elérte az 1000. űrben töltött napot. Mivel az űrhajós jelenleg még mindig az ISS-en tartózkodik és legkorábban csak szeptember 24-re tervezik az egy éves küldetésük befejezését, így a teljes űrrepülési ideje várhatóan 1110 nap lesz.

Oleg Kononyenkot 1996-ban jelölték űrhajósnak, majd 1998-ban megkapta a tesztkozmonauta minősítést és bekerült a kozmonauta testületbe, és innentől kezdve megkezdődött a kiképzése egy új űrállomásra, ami a Nemzetközi Űrállomás volt. Első űrrepülésére 2008-ban került sor a Szojuz TMA-12 fedélzetén, második űrrepülése 2011-ben történt meg, harmadik alkalommal 2015-ben járt az űrben, a negyedik küldetése pedig 2018-ban volt. Kononyenko eddigi karrierje során 7 űrsétát teljesített, amely összesen 44 óra 30 percet jelent. Az Orosz Föderáció hőse címmel kitüntetett űrhajósra hamarosan újabb ünneplés vár, június 21-én tölti be 60. életévét.

Oleg Kononyenko. Forrás: Roszkoszmosz
Oleg Kononyenko eddigi karrierje. Forrás: Roszkoszmosz
A rekorderek listája. 1. Oleg Kononyenko; 2. Gennagyij Padalka; 3. Jurij Malencsenko; 4. Szergej Krikaljov; 5. Alekszandr Kaleri; 6. Szergej Avgyejev; 7. Anton Skaplerov; 8. Valerij Poljakov; 9. Peggy Whitson (USA); 10. Fjodor Jurcsihin. Forrás: Roszkoszmosz
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye