14 millió eurós ESA szerződést nyert a Redwire Space

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A Redwire május 9-én jelentette be, hogy leányvállalata, a Redwire Space NV egy 14 millió eurós szerződést nyert az Európai Űrügynökség (ESA) Exploration Programme elnevezésű programjának keretében. A kontraktus értelmében egy ún. 3D-BioSystem Facility tervezésére, fejlesztésére és minősítésére kapnak finanszírozást, melynek fő célja a hosszú távú űrrepüléshez és a földi élet javításához szükséges szövetgyártási képességek kidolgozása.

A 3D-BioSystem berendezés a legújabb 3D bionyomtatással kapcsolatos technológiákat fogja felhasználni, hogy moduláris, nagy teljesítményű és egyedülálló rendszert biztosítson nagyszámú kísérlet fenntartásához. A rendszer egy 3D bionyomtatót, különféle 3D sejttenyésztő egységeket és egy inkubátort tartalmaz majd, és képes lesz az űrben mintákat előállítani, majd „helyszínen” további feldolgozásnak alávetni azokat.

A cég elmondása alapján a létesítmény fontos szerepet tölthet be abban, hogy jobban megértsük a sejtek közötti kölcsönhatásokat, hogy létrehozzunk olyan organoidokat, melyekkel vizsgálhatjuk a gyógyszerek hatékonyságát és toxicitását, továbbá segíthet az érrendszeri szövetek nyomtatásának megalapozásában is. Mindemellett hozzájárul majd az európai technológiai függetlenség és versenyképesség biztosításához, ami kulcsfontosságú lehet a globális űrgazdaság bővítésében.

A Redwire számára egyébként nem ez az első ilyen jellegű berendezés, hiszen a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg is működik a BioFabrication Facility (BFF). A BFF segítségével 2019-ben már sikeresen nyomtattak az űrben részleges térdmeniszkuszt, azaz a comb- és lábszárcsont találkozásánál, a térdízületen belül elhelyezkedő, két, félhold alakú, rostos porcból álló képződményt, de emberi szívsejtek ilyen módszerrel történő előállításában is hasonló eredményeket produkáltak.

BioFabrication Facility (BFF). Forrás: Redwire
Dark mode powered by Night Eye