14 millió eurós ESA szerződést nyert a Redwire Space

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

A Redwire május 9-én jelentette be, hogy leányvállalata, a Redwire Space NV egy 14 millió eurós szerződést nyert az Európai Űrügynökség (ESA) Exploration Programme elnevezésű programjának keretében. A kontraktus értelmében egy ún. 3D-BioSystem Facility tervezésére, fejlesztésére és minősítésére kapnak finanszírozást, melynek fő célja a hosszú távú űrrepüléshez és a földi élet javításához szükséges szövetgyártási képességek kidolgozása.

A 3D-BioSystem berendezés a legújabb 3D bionyomtatással kapcsolatos technológiákat fogja felhasználni, hogy moduláris, nagy teljesítményű és egyedülálló rendszert biztosítson nagyszámú kísérlet fenntartásához. A rendszer egy 3D bionyomtatót, különféle 3D sejttenyésztő egységeket és egy inkubátort tartalmaz majd, és képes lesz az űrben mintákat előállítani, majd „helyszínen” további feldolgozásnak alávetni azokat.

A cég elmondása alapján a létesítmény fontos szerepet tölthet be abban, hogy jobban megértsük a sejtek közötti kölcsönhatásokat, hogy létrehozzunk olyan organoidokat, melyekkel vizsgálhatjuk a gyógyszerek hatékonyságát és toxicitását, továbbá segíthet az érrendszeri szövetek nyomtatásának megalapozásában is. Mindemellett hozzájárul majd az európai technológiai függetlenség és versenyképesség biztosításához, ami kulcsfontosságú lehet a globális űrgazdaság bővítésében.

A Redwire számára egyébként nem ez az első ilyen jellegű berendezés, hiszen a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg is működik a BioFabrication Facility (BFF). A BFF segítségével 2019-ben már sikeresen nyomtattak az űrben részleges térdmeniszkuszt, azaz a comb- és lábszárcsont találkozásánál, a térdízületen belül elhelyezkedő, két, félhold alakú, rostos porcból álló képződményt, de emberi szívsejtek ilyen módszerrel történő előállításában is hasonló eredményeket produkáltak.

BioFabrication Facility (BFF). Forrás: Redwire
Dark mode powered by Night Eye