14 millió eurós ESA szerződést nyert a Redwire Space

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A Redwire május 9-én jelentette be, hogy leányvállalata, a Redwire Space NV egy 14 millió eurós szerződést nyert az Európai Űrügynökség (ESA) Exploration Programme elnevezésű programjának keretében. A kontraktus értelmében egy ún. 3D-BioSystem Facility tervezésére, fejlesztésére és minősítésére kapnak finanszírozást, melynek fő célja a hosszú távú űrrepüléshez és a földi élet javításához szükséges szövetgyártási képességek kidolgozása.

A 3D-BioSystem berendezés a legújabb 3D bionyomtatással kapcsolatos technológiákat fogja felhasználni, hogy moduláris, nagy teljesítményű és egyedülálló rendszert biztosítson nagyszámú kísérlet fenntartásához. A rendszer egy 3D bionyomtatót, különféle 3D sejttenyésztő egységeket és egy inkubátort tartalmaz majd, és képes lesz az űrben mintákat előállítani, majd „helyszínen” további feldolgozásnak alávetni azokat.

A cég elmondása alapján a létesítmény fontos szerepet tölthet be abban, hogy jobban megértsük a sejtek közötti kölcsönhatásokat, hogy létrehozzunk olyan organoidokat, melyekkel vizsgálhatjuk a gyógyszerek hatékonyságát és toxicitását, továbbá segíthet az érrendszeri szövetek nyomtatásának megalapozásában is. Mindemellett hozzájárul majd az európai technológiai függetlenség és versenyképesség biztosításához, ami kulcsfontosságú lehet a globális űrgazdaság bővítésében.

A Redwire számára egyébként nem ez az első ilyen jellegű berendezés, hiszen a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg is működik a BioFabrication Facility (BFF). A BFF segítségével 2019-ben már sikeresen nyomtattak az űrben részleges térdmeniszkuszt, azaz a comb- és lábszárcsont találkozásánál, a térdízületen belül elhelyezkedő, két, félhold alakú, rostos porcból álló képződményt, de emberi szívsejtek ilyen módszerrel történő előállításában is hasonló eredményeket produkáltak.

BioFabrication Facility (BFF). Forrás: Redwire
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye