15 hónap után repült ismét a New Shepard

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A Blue Origin a tavaly szeptemberi hiba után tért vissza az űrugrások végrehajtásához, de még utasok nélkül.

Már majdnem úgy tűnt, hogy 2023 repülés nélkül telik le a Blue Origin (BO) számára, ma viszont végre sor került az NS-24 küldetés végrehajtására. Az utasok nélküli misszió a tavaly szeptember 12-i baleset utáni első indítás volt. Bár az NS-23 hatósági vizsgálata még szeptember végén lezárult, a BO kijavította a fúvóka túlmelegedési problémát, és előzetesen októberi visszatérésről írtak. Végül egészen máig kellett várni egy újabb űrugrásra, melyet utasok nélkül teljesítettek. 

A hordozórakéta kilencedik útjára indult magyar idő szerint 17:43-kor, a kabinban 33 tudományos kísérleti eszköz és összesen 38000 képeslap kapott helyet, utóbbival a cég Club for the Future nevű alapítványát támogatták.
Az űrugrás ezúttal problémamentesen zajlott le, a rakéta kb. 107 km-es magasságig, tehát a Kármán-vonal fölé jutott, ahol levált a kabin, majd mindkét egység megkezdte az ereszkedési fázist. Az ejtőernyők kellő fékezőereje, majd a BE-3PM beindítása szinte lebegésig lassította a járművet, mely végül a kijelölt leszállási zónán ért földet közel 9 perccel az indítás után. Nem sokkal később a kabin is visszatért, így a küldetés teljes sikerrel zajlott. 

Arról egyelőre nincs információ, hogy a BO mikor tervezi a következő, utasokkal történő űrugrást, de az utóbbi időben egyértelműen a New Glenn orbitális rakéta fejlesztésére összpontosult a kapacitás legnagyobb része (valószínűleg ezért sem siettek nagyon a New Shepard visszatérésével). A cég ráadásul egy igazgatóváltás kellős közepén tart, miután Jeff Bezos elbocsátotta Bob Smith-t szeptemberben, akinek helyét Dave Limp veszi át januártól, valószínű ez sem a folyamatok felgyorsítását jelenti ezekben a hetekben.

Az indítás pillanata. Forrás: Blue Origin
Dark mode powered by Night Eye