15 hónap után repült ismét a New Shepard

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A Blue Origin a tavaly szeptemberi hiba után tért vissza az űrugrások végrehajtásához, de még utasok nélkül.

Már majdnem úgy tűnt, hogy 2023 repülés nélkül telik le a Blue Origin (BO) számára, ma viszont végre sor került az NS-24 küldetés végrehajtására. Az utasok nélküli misszió a tavaly szeptember 12-i baleset utáni első indítás volt. Bár az NS-23 hatósági vizsgálata még szeptember végén lezárult, a BO kijavította a fúvóka túlmelegedési problémát, és előzetesen októberi visszatérésről írtak. Végül egészen máig kellett várni egy újabb űrugrásra, melyet utasok nélkül teljesítettek. 

A hordozórakéta kilencedik útjára indult magyar idő szerint 17:43-kor, a kabinban 33 tudományos kísérleti eszköz és összesen 38000 képeslap kapott helyet, utóbbival a cég Club for the Future nevű alapítványát támogatták.
Az űrugrás ezúttal problémamentesen zajlott le, a rakéta kb. 107 km-es magasságig, tehát a Kármán-vonal fölé jutott, ahol levált a kabin, majd mindkét egység megkezdte az ereszkedési fázist. Az ejtőernyők kellő fékezőereje, majd a BE-3PM beindítása szinte lebegésig lassította a járművet, mely végül a kijelölt leszállási zónán ért földet közel 9 perccel az indítás után. Nem sokkal később a kabin is visszatért, így a küldetés teljes sikerrel zajlott. 

Arról egyelőre nincs információ, hogy a BO mikor tervezi a következő, utasokkal történő űrugrást, de az utóbbi időben egyértelműen a New Glenn orbitális rakéta fejlesztésére összpontosult a kapacitás legnagyobb része (valószínűleg ezért sem siettek nagyon a New Shepard visszatérésével). A cég ráadásul egy igazgatóváltás kellős közepén tart, miután Jeff Bezos elbocsátotta Bob Smith-t szeptemberben, akinek helyét Dave Limp veszi át januártól, valószínű ez sem a folyamatok felgyorsítását jelenti ezekben a hetekben.

Az indítás pillanata. Forrás: Blue Origin
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye