175 ezer dolláros bírságot kaphat a SpaceX

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (Federal Aviation Administration, FAA) egy 175 ezer dolláros polgári bírsággal sújthatja a SpaceX-et, miután Elon Musk űripari vállalata hiányos dokumentációval indított útnak egy Falcon-9 rakétát tavaly augusztusban.

A szóban forgó repülés 2022. augusztus 19-én történt, a Starlink Group 4-27 jelzés alatt. A misszió során 53 újgenerációs Starlink-műholdat állítottak pályára a Falcon-9 rakétával, ami a startot követően probléma nélkül tért vissza az A Shortfall of Gravitas drónhajóra.

Az FAA nyilatkozata szerint a SpaceX szokatlan módon nem tette elérhetővé az FAA számára a repülés ütközési kockázatelemzését – ebben a dokumentumban a Falcon-9 röppályáját keresztező műholdak és űrszemetek ütközési esélyét számítják ki a szakemberek, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy semmi sem kerülhet a rakétafokozatok útjába repülés közben. Eddig még nem fordult elő ilyen szabálysértés az amerikai kereskedelmi rakétaiparban – egészen súlyos kihágásnak számít ez, ugyanis ezzel az alacsony Föld körüli pályán keringő aktv műholdakat is veszélyeztette a SpaceX.

A legmagasabb kiszabható pénzbüntetés ebben az esetben 266 ezer dollár, azonban az FAA az incidens elemzése után egy valamivel alacsonyabb összeget kérvényezett. A SpaceX-nek 30 napja van válaszolni az FAA-nek az üggyel kapcsolatban, a médiamegkeresésekre pedig még nem válaszolt az amerikai űrvállalat. 

Egy korábbi Falcon-9 indítás a Kennedy Űrközpontból.
Dark mode powered by Night Eye