18 éve történt a Columbia űrsikló katasztrófája

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Napra pontosan 18 éve, 2003. február 1-jén történt az űrsikló program második halálos áldozatokkal járó szerencsétlensége.

A Columbia űrsikló STS-107 jelzésű küldetése 7 fős személyzettel a fedélzetén 2003. január 16-án indult útnak. Az emelkedés során az űrsikló külső üzemanyagtartályán lévő habszigetelés egy darabja vált le és sértette fel az űrsikló bal oldali szárnyának élét. 16 nappal később, a légkörbe való visszatérés során a sérült részen a súrlódás miatt felforrósodó légköri gázok bejutottak az űrsikló hővédő szigetelése alá, ezzel a bal oldali szárny szerkezetének túlhevülés miatti megsemmisülését okozva, aminek következtében az orbiter elvesztette stabilitását, és a légkörben megsemmisült.

Az STS-107 Columbia űrhajósai: Felső sor, balról-jobbra haladva: David McDowell Brown, William Cameron McCool, Michael Phillip Anderson. Alsó sor, balról-jobbra haladva: Kalpana Chawla, Richard Douglas Husband, Laurel Blair Salton Clark, Ilan Ramon. A képet egy olyan filmtekercsről állították vissza, amelyet a kutatók a Columbia űrsikló maradványai között találtak meg. Forrás: NASA

A korábbi űrsikló küldetések során már tapasztalták az üzemanyagtartály habszigetelésének leválását, amelyek kisebb mértékű sérüléseket okoztak az űrsiklók hővédő pajzsán, majdnem katasztrófát eredményezve. A balesetről szóló beszámolókból kiderül, hogy az indítás másnapján, január 17-én az emelkedésről készült nagy felbontású felvételeket szemügyre véve észlelték a szigetelőanyag leválását, azonban a sérülésre vonatkozóan további vizsgálatokat nem végeztek, részben a Föld körül keringő űrsikló javításának korlátozott lehetőségei miatt. 

A Columbia űrsikló utolsó indítása 2003. január 16-án. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye