18 éve történt a Columbia űrsikló katasztrófája

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Napra pontosan 18 éve, 2003. február 1-jén történt az űrsikló program második halálos áldozatokkal járó szerencsétlensége.

A Columbia űrsikló STS-107 jelzésű küldetése 7 fős személyzettel a fedélzetén 2003. január 16-án indult útnak. Az emelkedés során az űrsikló külső üzemanyagtartályán lévő habszigetelés egy darabja vált le és sértette fel az űrsikló bal oldali szárnyának élét. 16 nappal később, a légkörbe való visszatérés során a sérült részen a súrlódás miatt felforrósodó légköri gázok bejutottak az űrsikló hővédő szigetelése alá, ezzel a bal oldali szárny szerkezetének túlhevülés miatti megsemmisülését okozva, aminek következtében az orbiter elvesztette stabilitását, és a légkörben megsemmisült.

Az STS-107 Columbia űrhajósai: Felső sor, balról-jobbra haladva: David McDowell Brown, William Cameron McCool, Michael Phillip Anderson. Alsó sor, balról-jobbra haladva: Kalpana Chawla, Richard Douglas Husband, Laurel Blair Salton Clark, Ilan Ramon. A képet egy olyan filmtekercsről állították vissza, amelyet a kutatók a Columbia űrsikló maradványai között találtak meg. Forrás: NASA

A korábbi űrsikló küldetések során már tapasztalták az üzemanyagtartály habszigetelésének leválását, amelyek kisebb mértékű sérüléseket okoztak az űrsiklók hővédő pajzsán, majdnem katasztrófát eredményezve. A balesetről szóló beszámolókból kiderül, hogy az indítás másnapján, január 17-én az emelkedésről készült nagy felbontású felvételeket szemügyre véve észlelték a szigetelőanyag leválását, azonban a sérülésre vonatkozóan további vizsgálatokat nem végeztek, részben a Föld körül keringő űrsikló javításának korlátozott lehetőségei miatt. 

A Columbia űrsikló utolsó indítása 2003. január 16-án. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye