18 millió dolláros NASA szerződést nyert a Firefly

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Pár hónapja számoltunk be arról, hogy a Firefly Aerospace újabb holdi megbízást nyert el a NASA-tól, most pedig ismét hasonló hírrel szolgált az amerikai magáncég. Az ismételten Commercial Lunar Payload Services (CLPS) szerződés 18 millió dolláros tőkeinjekciót jelent a Firefly számára a 2026-ban a Holdra tervezett második küldetése, a Blue Ghost Mission-2 támogatására. Ez a kontraktus immáron a harmadik CLPS-hez köthető megbízatás, amely így összességében majdnem elérte a 230 millió dollárt.

A misszió egy kétfokozatú járműkonfigurációt fog használni, ideértve a Blue Ghost névre hallgató holdi leszállóegységét, amelyet egy Elytra Dark keringőegységre helyeznek. A Firefly Elytra járműcsaládja egyébként 3 modellből áll: Elytra Dawn, amit alacsony Föld körüli pályára (LEO) optimalizáltak, az  Elytra Dusk, melyet a LEO-tól a geoszinkron pályáig (GEO) terjedő feladatokra terveztek, és az említett Elytra Dark, amit kifejezetten orbitális feladatokra építettek.

A tervek szerint az Elytra, amely a Blue Ghost szállítójárműként szolgál, először a leszállóegységet és az Európai Űrügynökség Lunar Pathfinder űreszközét helyezi majd egy Hold körüli pályára. A Blue Ghost ezután a NASA LuSEE-Night műszerével együtt landol égi kísérőnk túlsó oldalán.

Forrás: Firefly
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye