18 millió dolláros NASA szerződést nyert a Firefly

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

Pár hónapja számoltunk be arról, hogy a Firefly Aerospace újabb holdi megbízást nyert el a NASA-tól, most pedig ismét hasonló hírrel szolgált az amerikai magáncég. Az ismételten Commercial Lunar Payload Services (CLPS) szerződés 18 millió dolláros tőkeinjekciót jelent a Firefly számára a 2026-ban a Holdra tervezett második küldetése, a Blue Ghost Mission-2 támogatására. Ez a kontraktus immáron a harmadik CLPS-hez köthető megbízatás, amely így összességében majdnem elérte a 230 millió dollárt.

A misszió egy kétfokozatú járműkonfigurációt fog használni, ideértve a Blue Ghost névre hallgató holdi leszállóegységét, amelyet egy Elytra Dark keringőegységre helyeznek. A Firefly Elytra járműcsaládja egyébként 3 modellből áll: Elytra Dawn, amit alacsony Föld körüli pályára (LEO) optimalizáltak, az  Elytra Dusk, melyet a LEO-tól a geoszinkron pályáig (GEO) terjedő feladatokra terveztek, és az említett Elytra Dark, amit kifejezetten orbitális feladatokra építettek.

A tervek szerint az Elytra, amely a Blue Ghost szállítójárműként szolgál, először a leszállóegységet és az Európai Űrügynökség Lunar Pathfinder űreszközét helyezi majd egy Hold körüli pályára. A Blue Ghost ezután a NASA LuSEE-Night műszerével együtt landol égi kísérőnk túlsó oldalán.

Forrás: Firefly
Dark mode powered by Night Eye