18 millió eurós támogatást kapott a német Exolaunch rakétagyártó cég

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

A Német Űrkutatási Központ az ország kisműholdak fejlesztési és indítási programjához kapcsolódóan kötött szerződést a berlini vállalattal.

Németország azzal a céllal indította 2023. július 3-án a Small Satellite Competition elnevezésű támogatási programot, hogy európai székhellyel rendelkező cégeknek, oktatási és kutatási intézményeknek ingyenes indítási szolgáltatásokat, emellett pedig a hasznos teherre vonatkozó nyertes pályázatok számára egy kereskedelmi forgalomban kapható kisműhold platformot is kínáljon.

A nyertesek között olyan nagy nevű cég is megtalálható, mint az Airbus Defense and Space, mely számos alkalommal vett részt fontos nemzetközi projektekben, de az Exolaunch-nak megítélt 18 millió eurós támogatás jelenti a program legnagyobb szerződését. A magáncégnek cserébe számos különböző téren kell bizonyítania: indítási megbízásokat kell szereznie kisméretű műholdak piacára szakosodott gyártóktól, koordinálnia kell az indítási kampányokat, valamint biztosítania kell a megfelelő műszaki irányelveket a műholdakat és hasznos terhet gyártók számára. Miután utóbbiak kiválasztása megtörtént, a cég folyamatos felügyeletet is fog biztosítani a kompatibilitási elemzések, tesztelések, minősítési eljárások és a gyártási folyamatok terén is.

Az Exolaunch nemzetközi téren is egyre ismertebb szereplő, eddig több mint 100 műhold felbocsátását támogatta. Szojuz, Electron és Falcon-9 rakétákkal történő indításokban játszott több alkalommal összekötő szerepet, ezzel segítséget nyújtva kis- és középvállalkozások számára, akik hasznos terheiket költségmegosztó küldetések keretében tudták az űrbe juttatni. 

Forrás: Isar Aerospace
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye