18 millió eurós támogatást kapott a német Exolaunch rakétagyártó cég

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

A Német Űrkutatási Központ az ország kisműholdak fejlesztési és indítási programjához kapcsolódóan kötött szerződést a berlini vállalattal.

Németország azzal a céllal indította 2023. július 3-án a Small Satellite Competition elnevezésű támogatási programot, hogy európai székhellyel rendelkező cégeknek, oktatási és kutatási intézményeknek ingyenes indítási szolgáltatásokat, emellett pedig a hasznos teherre vonatkozó nyertes pályázatok számára egy kereskedelmi forgalomban kapható kisműhold platformot is kínáljon.

A nyertesek között olyan nagy nevű cég is megtalálható, mint az Airbus Defense and Space, mely számos alkalommal vett részt fontos nemzetközi projektekben, de az Exolaunch-nak megítélt 18 millió eurós támogatás jelenti a program legnagyobb szerződését. A magáncégnek cserébe számos különböző téren kell bizonyítania: indítási megbízásokat kell szereznie kisméretű műholdak piacára szakosodott gyártóktól, koordinálnia kell az indítási kampányokat, valamint biztosítania kell a megfelelő műszaki irányelveket a műholdakat és hasznos terhet gyártók számára. Miután utóbbiak kiválasztása megtörtént, a cég folyamatos felügyeletet is fog biztosítani a kompatibilitási elemzések, tesztelések, minősítési eljárások és a gyártási folyamatok terén is.

Az Exolaunch nemzetközi téren is egyre ismertebb szereplő, eddig több mint 100 műhold felbocsátását támogatta. Szojuz, Electron és Falcon-9 rakétákkal történő indításokban játszott több alkalommal összekötő szerepet, ezzel segítséget nyújtva kis- és középvállalkozások számára, akik hasznos terheiket költségmegosztó küldetések keretében tudták az űrbe juttatni. 

Forrás: Isar Aerospace
Dark mode powered by Night Eye