19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását a VSS Unity speciális repülőgép.

Múlt szombaton teljesítette hetedik és egyben utolsó űrugrását a VSS Unity, négy utassal a kabinjában, mindössze egy éves üzemszerű működés után ugyanis visszavonultatja a Virgin Galactic (VG) a speciális űrjárművet. A döntés azért is meglepő, mert a vállalat így határozatlan időre eszköz nélkül marad, amivel további fizetős utasok számára lenne képes űrugrásokat végrehajtani.

Az űrugrásokat 2021 nyarán kezdte meg a Virgin Galactic és a nagy rivális Blue Origin. Végül előbbi tudott felülkerekedni utóbbin, és napjainkig több emberes űrugrást teljesíteni. Most azonban legalább két évig a földre kényszerül Sir Richard Branson vállalata, mivel a Delta-osztályú új jármű bemutatkozása a tervezettnél tovább várat magára. Ehhez az új fejlesztésű űrrepülőgéphez nagy reményeket fűz a VG, hiszen ezzel még gyakrabban és olcsóbban szeretnének a jövőben űrugrásokat végrehajtani. Bár rengeteget tanultak a VSS Unity repüléseiből, amiket a Delta-járműveknél hasznosítani tudnak, nagy kérdés, hogy a cég pénzügyileg hogy lesz képes túlélni ezt a hiátus időszakot.

A Delta-osztály a jövőben jóval gyakrabban lesz indítható, és az eddigi négy helyett hat utas befogadására lesz alkalmas. A VG tervei szerint akár 125 repülést is teljesíthet majd a flotta, így 750 vagy még több utas élvezheti majd a mikrogravitáció nyújtotta élményt kb. 87-88 km-es magasságig jutva. 
Ha minden jól halad, 2026-ban mutatkozhat be az első jármű, és a hozzá épített hordozó repülőgép, majd 2028-ig további két „űrhajóval” és még egy hordozóval bővülhet a flotta. Ehhez viszont új gyárak, hangárak és kiképző létesítmény is szükséges lesz, ami nem kis kiadást fog jelenteni a cégnek.
Reméljük, Bransonék átvészelik az átmeneti időszakot, és a tervezett időben visszatérhetnek az űrugrásokhoz!

Forrás: Virgin Galactic
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye