2 indításra is sor került pár órán belül

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Két ország rakétája is elemelkedett az elmúlt órákban; egyikük egy Proton-M volt, másikuk egy Hosszú Menetelés-2C (CZ-2C). Előbbi a kazahsztáni Bajkonur Űrközpont 81/24-es indítóállásáról, utóbbi pedig a Csiücsüan Űrközpont SLS-2 startállásáról kezdte meg útját.

A Proton-M magyar idő szerint 00:13-kor, a Hosszú Menetelés-2C 05:02-kor  gyújtotta be hajtóműveit, és mind az emelkedés fázisa, mind a fokozatok szétválása rendben lezajlott mindkét hordozó esetében.

A szállított műholdakról túl sok információ nem áll rendelkezésre, ám ami bizonyos, hogy a Proton-M rakterében egy Olymp-K2 geostacionárius szatellit kapott helyet az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából, a CZ-2C viszont egy Horus-2 távérzékelő űreszközt vitt magával, mely megrendelőjéül az Egyiptomi Űrügynökséget jelölték meg.

A Proton-M számára ez a küldetés jelentette összességében a 115. repülést, a CZ-2C pedig 68. misszióját teljesítette, melyből 67 tekinthető sikeresnek.

A CZ-2C startja. Forrás: Weibo
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye