2 kínai rakétaindítás 3 óra alatt

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

Az ázsiai űrnagyhatalom továbbra is lenyűgöző teljesítményt nyújt: múlt éjjel alig három óra leforgása alatt két indítást is végrehajtottak két különböző űrközpontból.

Ezek közül az elsőre magyar idő szerint még tegnap 23:52-kor került sor, melynek keretében egy Hosszú Menetelés-6A (CZ-6A) startolt el a Tajjüan Űrközpontból, rakterében a Jünhaj-3 óceán-és légkörmegfigyelő műholddal. A számos különböző verzióval büszkélkedő Hosszú Menetelés rakétacsalád legújabb tagjának mindössze ez volt a második küldetése az idén, a március 29-én végrehajtott debütálása után. Az 50 méteres hordozó 700 km magas napszinkron pályára állította a műholdat.

A négy darab szilárd hajtóanyagú segédrakétával ellátott CZ-6A rakéta teherkapacitása 4,5 tonna 700 km-es napszinkron pályára, a mai küldetés hasznos terhe ennél jóval könnyebb volt. Fotó: CASC

Csodás felvétel a négy leváló segédrakétáról! Fotó: Mickey (@mickeywzx)

A másik küldetés talán még fontosabb volt a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) számára, hiszen ez a Tienkung (Mennyei Palota) űrállomásra induló Tiencsou-5 (Mennyei Hajó) teherűrhajó felbocsátását foglalta magába. A Vencsang Űrközpontból végrehajtott start 3:03-kor történt, a nagyjából 6,5 tonna teherkapacitással rendelkező, 10,6 méteres Tiencsou-t a Hosszú Menetelés-7 (CZ-7) verziójú nehézrakétával indították el, ami 13,5 tonnát képes 41° inklinációjú alacsony Föld körüli pályára juttatni, ez épp a teherűrhajó teljes tömegével megegyező érték. A kínai űrprogram elsődleges utánpótlás-szállító űrhajója egyúttal a világ jelenleg legnagyobb kapacitású járműve is, bár érdemes hozzátenni, hogy minden legyártott egység csak egyszer használatos, ellentétben a SpaceX Cargo Dragonjával. A Tienkungra induló ellátmány pontos tömegét nem közölték, de annyi ismert, hogy az űrállomás pályaemeléseihez szükséges üzemanyagot, ételt és egyéb felszereléseket vitt magával a tajkonauták számára. Ezen kívül öt darab tudományos cubesat és öt nem megnevezett egyéb, kísérletekhez szükséges különböző alapanyag is helyet kapott a raktérben. A Tienkung néhány hete nyerte el végleges formáját, miután a sikeresen feljuttatott Mengtien tudományos labormodult átdokkolták a végső helyére, a Tiencsou-5 teherűrhajó tehát az első, ami a teljesen kiépített űrállomásra indult. A küldetés külön érdekessége, hogy mindössze 127 perccel a küldetés megkezdése után már el is érte a jármű a Tienkungot, és sikeresen dokkolt is rá, ami nem csak a CNSA, de a világ eddigi leggyorsabban végrehajtott teherszállító küldetése volt egyben! A Tiencsou-5 5:10-kor csatlakozott a Tienho főmodul hátsó dokkolóportjára, ahonnan két napja vált le a Tiencsou-4 űrhajó.

A mai két indítás az 50. és 51. volt a kínaiak számára 2022-ben, de ez a szám még bőven növekedhet az év végéig.

A Hosszú Menetelés-7 indítása. Fotó: CNSA

A Tiencsou-5 közelit a Tienkung űrállomáshoz

Renderkép a teherűrhajó végső megközelítéséről a végleges formát elnyerő kínai űrállomásra

Dark mode powered by Night Eye