2 nap alatt 3 indítás – Összefoglaló

Kapcsolódó

Az 500. Hosszú Menetelés rakéta indult el múlt éjjel

A jubileumi küldetés keretében újabb Jaokan földmegfigyelő műholdak álltak...

A NASA felfújható hőpajzsa több cég figyelmét is felkeltette

Tavaly novemberben zajlott le a NASA demonstrációja, mely a...

A nap képe #1312 – Bennu minta mikroszkóp alatt

A Bennu aszteroidából származó minta egy mikroszkópos tárgylemezen előkészítve...

14 céget választott ki a DARPA holdi infrastruktúrák terveinek tanulmányozásához

A résztvevők között a legkisebb startupoktól kezdve a legnagyobb...

Sikerrel teljesítette első üzemszerű repülését a Landspace Csucsüe-2 rakétája

Továbbra is ez a világ egyetlen olyan metán meghajtású...

Sűrű két napon vagyunk túl, két indítás a Nemzetközi Űrállomásra, és egy Rocket Lab start a fedélzetén a második és harmadik magyar műholddal.

SpaceX | CRS-19

Időrendben haladva, magyar idő szerint tegnap este a SpaceX újabb Dragont teherűrhajót indított a Nemzetközi Űrállomásra (előzetesünket a küldetésről itt olvashatjátok). Szokásos módon, egy Falcon-9 (ezúttal egy teljesen új) hordozó vitte fel a Dragont, melynek ez már a harmadik útja az ISS-re. Az űrhajó korábban a CRS-4 és CRS-11 missziók keretében járt az Űrállomáson. A Dragon 2617 kg tudományos felszerelést és utánpótlást szállít, mely vasárnap fog megérkezni az ISS-re.

Forrás: NASA

Érdekesség, hogy az első fokozat most nem Floridába tért vissza (CRS küldetések esetében marad annyi üzemanyag, hogy a hordozó szárazföldön landoljon), hanem az “Of Course I Still Love You” nevű drónhajóra, mely 343 kilométerre volt a floridai partoktól. A SpaceX a második fokozattal végzett termikus kísérleteket (6 órára Föld körüli pályán hagyták), így az első fokozat tovább működött, ezután pedig nem volt elég üzemanyag a floridai visszatérésre. Hálisten a már “szokásos” landolás nagyon látványos volt megint.

Rocket Lab | Electron

A Rocket Lab tizedik, “Running out of fingers” nevezetű küldetése magyar idő szerint ma reggel indult az új-zélandi LC-1 kilővőállomásról, többszöri halasztás után (az előzetesünket itt olvashatjátok). A fedélzeten két magyar pikoműhold is helyett kapott, az ATL-1 és SMOG-P. A műholdak sikeresen pályára álltak, melyhez ezúton is gratulálunk a magyar résztvevőknek! A SMOG Facebook oldalát nagyon ajánlom, sok izgalmas infót találhattok a műholdakról, például Japánban ma már vették a műholdak rádiójeleit, illetve megtalálhatóak a magyarországi áthaladások időpontjai is. További részleteket a küldetésről az Űrvilág cikkében találtok.

Forrás: Rocket Lab

A mostani küldetés másik érdekessége, hogy a Rocket Lab első alkalommal tesztelte az első fokozat irányított visszatérésének lehetőségét, és ezáltal a jövőbeli újrahasznosítást. A fedélzeten több új műszer is adatokat rögzített visszatérés közben, később Peter Berg (a cég CEO-ja) egy tweet-ben megerősítette, hogy a vártnál jobb eredményeket mértek, és további részletek várhatóak.

Forrás: Rocket Lab

Roszkoszmosz | Progressz MS-13

A harmadik indítás az orosz Progressz teherszállító űrhajó 74-ik küldetése volt a Nemzetközi Űrállomásra, magyar idő szerint ma délelőtt, a kazahsztáni Bajkonur űrkikötőből. A dokkolásra hétfőn kerülhet sor (a szokásos 2 nap helyett ezúttal 3 nappal később, ugyanis a Dragon vasárnap érkezik), a Zvezda orosz modulnál lévő kikötőportnál. A Progressz automatikusan fog dokkolni (szokásos módon), ellentétben a Dragon űrhajóval, melyet az űrállomáson lévő robotkarral fognak majd be és csatlakoztatják az Űrállomásra.

A Progressz felkészítés közben
Forrás: Enyergija

A Progressz 2487 kg utánpótlást szállít az ISS-re: 650 kg üzemanyagot, 50 kg oxigént, 420 kg vizet és 1367 kg utánpótlást a legénység számára.

Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Dark mode powered by Night Eye