2 sikeres kínai indítás fél napon belül

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Kína továbbra is ugyanolyan komoly tempót diktál rakétaindítások terén, mint 2022-ben: kevesebb mint 12 óra leforgása alatt 2 sikeres indítást hajtottak végre két különböző helyszínről.

Ezek közül az első még tegnap este 19:10-kor zajlott le, melynek során egy Hosszú Menetelés-2C (CZ-2C) startolt el a Szecsuán tartománybeli Hszicsang Űrközpont LC-3 indítóállásáról az APStar-6E műholddal. A kis méretű, de nagy teljesítményű szatellitet a hongkongi székhelyű APT Satellite vállalat gyártotta, és feladata 30 Gbps sebességű, Ku-sávú telekommunikációs hálózat biztosítása lesz délkelet-ázsiai, illetve Csendes-óceáni térségek számára. Ezt 36000 km-es geostacionárius pályáról fogja megtenni, ahová a China Academy of Space Technology (CAST) által fejlesztett, nagyméretű napelemekkel ellátott DFH-3E platofrm segítségével fog eljutni.

Az APStar-6E műhold a felkészítő csarnokban. Fotó: CAST

A két nagyméretű, 8-10 kW teljesítményű napelemtábla. Fotó: CAST

A másik indításról kevesebb információ áll rendelkezésre, ugyanis ennek hasznos terhei a Jaokan-37 katonai megfigyelő műhold, illetve a Sijen-22 A/B szatellitek voltak. Ez utóbbiakat a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) és a Chinese Academy of Sciences (CAS) közösen gyártották, és polgári célú földmegfigyelést fognak végezni. Mindhárom műhold alacsony Föld körüli pályán fogja feladatait végrehajtani. A felbocsátásukat egy Hosszú Menetelés-2D (CZ-2D) rakétával hajtották végre a Csiücsüan Űrközpontból, magyar idő szerint ma reggel 8 órakor.

A most végrehajtott két indítás a Hosszú Menetelés rakétacsalád 460. és 461. missziója volt.

A küldetés emblémája

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye