20 éve zárult le véglegesen a MIR űrállomás története

Kapcsolódó

A nap képe #1063 – Electron visszaszerzés

Az Electron hordozórakéta visszaszerzése a Csendes-óceánból, miután sikeresen pályára...

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

2001. március 23-án, azaz napra pontosan 20 éve zárult le véglegesen a MIR űrállomás története, amikor irányított manőverrel a Föld légkörében megsemmisítették.

A MIR űrállomás. Forrás: ESA

A 7 modulból felépülő űrállomás 10 évig tartó megépítése 1986. február 20-án kezdődött a Központi modul pályára állításával, és 1996. április 23-án nyerte el végleges felépítését a Priroda modul csatlakoztatásával. 1986 márciusától kezdődőden (két kisebb megszakítással) 1999 augusztusáig folyamatosan lakott volt.

A megsemmisítésnek három fő lépcsője volt: elsőként megvárták, amíg az űrállomás átlagos pályamagassága 220 km-re csökkenjen, ezt követően a pályáját a Progressz-M1-5 űrhajóval módosították, amelynek legkisebb magassága 165 km, legnagyobb magassága 220 km volt. Végül a harmadik fázis során egy utolsó, 22 percen át tartó fékező manőverrel lassították arra a sebességre, amellyel az űrállomás a légkörbe ért.

A MIR ezt követően több darabra hullott, a nagyobb darabok, amelyek nem égtek el a légkörben, a Csendes-óceán déli részén zuhantak a vízbe.

A MIR űrállomás elégése a Föld légkörében. Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye