Visszatért az ISS-ről a Szojuz MS-13 három űrhajóssal, köztük két rekorderrel

|

Magyar idő szerint 10:12-kor landolt a Szojuz MS-13 űrhajó a kazahsztáni Dzhezkazgan közelében. a fedélzetén háromtagú legénységével, Christina Koch amerikai, Luca Parmitano olasz asztronautával, illetve Aleksandr Skvortsov orosz kozmonautával. Két rekordert is ismét a Földön köszönthettünk: Christina 2019. március 14-e óta 328 napot töltött az ISS-en, mellyel minden idők leghosszabb misszióját teljesítette űrhajósnőként, és alig maradt el Scott Kelly 340 napos küldetésétől az Űrállomáson. Az űrhajósnő büszkélkedhet az első, csak női asztronauták által teljesített űrséta sikeres végrehajtásával is, Jessica Meirrel az EVA-58 űrsétán dolgozott együtt (a történelmi eseményről mi is beszámoltunk).
A másik visszatérő rekorder Luca Parmitano, aki a leghosszabb időt töltötte hat űrsétája alkalmával a világűrben, összesen 33 órát és 9 percet (erről is olvashattok ebben a cikkben).
Jelenleg három űrhajós teljesít szolgálatot a Űrállomáson, két amerikai és egy orosz alkotja a legénységet. A tervek szerint április 9-én fog csatlakozni hozzájuk Nikolai Tikhonov és Andrei Babkin orosz kozmonauta, illetve az amerikai Christoper Cassidy.

Az alábbi videó az indulás előtti előkészületeket, a leválást, ereszkedést, és az űrhajósok fogadását foglalja össze.

Christina Koch
Forrás: Roszkoszmosz
Kép
Luca Parmitano
Forrás: Roszkoszmosz
Kép
Alexander Skvortsov
Forrás: Roszkoszmosz

“Visszatért az ISS-ről a Szojuz MS-13 három űrhajóssal, köztük két rekorderrel” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Bocs, az egyvégtében-rekordot Valerij Poljakov állította be 437 nappal a MIR űrállomáson 1994-1995 ben… (kis híján 100 nappal több, mint a Scott Kelly “abszolút rekordja”)

    Válasz

Szólj hozzá!