Augusztusban jöhetnek haza a DM-2 űrhajósai

|

Ken Bowersox, a NASA emberes küldetésekért felelős megbízott igazgatója szerint Doug Hurley és Bob Behnken várhatóan augusztusban térnek majd vissza a Nemzetközi Űrállomásról.

A május 30-án indult DM-2 küldetés időtartamát nem határozták meg előre, a misszió hosszát a következő, Crew-1 út (már 4 űrhajóssal, jelenlegi állás szerint augusztus 30-án indulnak) felkészültsége és a mostani küldetésen használt Crew Dragon kapszula állapota alapján döntik majd el.

Doug Hurley és Bob Behnken az ISS fedélzetén

Bowersox megerősítette, hogy továbbra sincsen még végleges időpont, de a Crew Dragon eddig kiválóan funkcionál, így nem lehet probléma a hosszabb küldetés. Az igazgató, – aki maga is veterán űrhajós – elmondta, hogy június végén, július elején két űrsétát is terveznek Bob Behnken, illetve Chris Cassidy részvételével. Doug Hurley a Canadarm2 robotkart fogja kezelni az űrséták alatt. Az űrséták célja az ISS-en lévő akkumulátorok cseréjének befejezése, melyhez az utolsó új elemek nemrégiben érkeztek a japán HTV-9 teherhajóval. Az űrállomás akkumulátorainak felújítása már tavaly elkezdődött számos űrsétával, azonban a befejezés idénre maradt.

A visszatérés pontos idejét várhatóan majd az űrséták elvégzése után jelölik ki, melyet azonban nagyban befolyásolhat majd a landolási zónában lévő időjárás. A Dragon Endeavour az Atlanti-óceánon fog majd leszállni, kb. 43 kilométerre Florida partjaitól.

Szólj hozzá!