Megvan a Crew-1 küldetés tervezett indítási időpontja

|

Ma este egy Twitter-bejegyzésben hozta nyilvánosságra Jim Bridenstine, a NASA igazgatója a Crew-1, azaz a SpaceX első éles emberes küldetésének indítási dátumát. A korábbi szeptemberi tervek helyett legkorábban október 23-án indulhat az ISS-re Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, a NASA asztronautái és Soichi Noguchi, a JAXA (Japán Űrhivatal) űrhajósa. A későbbi indítás oka, hogy már a Crew-2 márciusban tervezett indulását és a személyzet rotációját is figyelembe vették.
A Crew-1 személyzete egyébként a napokban fejezte be a küldetésre való felkészítő tréningjét, erről éppen ma számoltunk be pár kép formájában. A küldetésen használandó vadonatúj Falcon-9 B-1061 hordozórakéta már Floridaban várja a szintén vadonatúj Crew Dragon űrhajót, melyen az utolsó simításokat végzik Hawthorne-ban, és nem sokára szintén Cape Canaveralba szállítják.
A jelenlegi tervek szerint egyébként a CRS-21 küldetés (mely a NASA kereskedelmi teherszállító űrprogram második fázisának első missziója lesz) október 30-án indul, így akár az is megtörténhet, hogy egy héten belül két Crew Dragon is az ISS-re repül majd!

Shannon, Glover, Hopkins és Noguchi
Kép
Grafika: @GeoffdBarrett

Szólj hozzá!