Újabb 60 db Starlink műhold indult

|

Újabb sikeres indításon van túl a SpaceX, ezúttal a 12. adag Stalink műholdat juttatták fel a floridai LC-39A indítóállásról.

Az áramvonalazú kúp alatt ezúttal kizárólag Starlink műholdak utaztak, így hamarosan újabb 60 darabbal bővül a műholdkonstelláció. A start után az első fokozat sikeresen tért vissza az “Of Course I Still Love You” drónhajóra, melynek ez volt a második útja. A B1060.2 jelű fokozat az előző útján a harmadik GPS III műholdat juttatta a világűrbe idén júniusban.

Ezzel a küldetéssel már 714 Starlink műholdat vitt fel eddig a SpaceX, a cég szerint az operatív és globális lefedettséghez kb. 1500 műholdra lesz szüksége. A Starlink internethálózat tesztelése már folyamatban van, és a SpaceX szerint meglehetősen jó az eddigi sebesség és válaszidő.

A most feljuttatott műholdak (az előző küldetésekhez hasonlóan) már mind rendelkeznek egy “napellenzővel” (visorsat), mely a műholdak fényességét hivatottak csökkenteni.
Szeptemberben a SpaceX még 3 küldetést tervez végrehajtani: két további Starlink indítást, illetve a negyedik GPS III műholdat szállítják a Space Force megbízásából (jelenlegi állás szerint legkorábban szeptember 30-án indul, és egy vadonatúj első fokozatot fognak használni).

Még egy korábbi Starlink indítás képe
Forrás: SpaceX

Szólj hozzá!