2023 első orosz hírösszefoglalója

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Több kisebb-nagyobb orosz űrhírről is olvashattunk az elmúlt időszakban, ezeket gyűjtöttük össze nektek az idei év első hírösszefoglalójában!

 • Február 7-én hagyja el az állomást a Progressz MSz-20, amellyel négyszer hajtottak végre pályakorrekciót az ISS-en űrszemét közelsége miatt. Jelenleg az űrhajósok még a fennmaradó kirakodást intézik a Progresszből az űrállomásra, majd szeméttel töltik meg a teherűrhajót. A Progressz MSz-20 még tavaly február 9-én indult Bajkonurból, így majdnem egy teljes évet töltött fenn az űrben. Szerencsére a kozmonauták egyébként jól érzik magukat a Szojuz MSz-22 űrhajóval kapcsolatos problémák ellenére.

Szergej Prokopjev edzés közben

További hírek az űrhajócserével kapcsolatban:

 • A Roszkoszmosz és az ISS-partnerországok űrügynökségei intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy baleset esetén a Szojuz MSz-23 űrhajó érkezése előtt biztosítsák az állomás személyzetének biztonságos visszatérését a Földre.
 • A Szojuz MSz-22 űrhajó vészhelyzete miatt a személyzete – Szergej Prokopjev, Dmitrij Petyelin és Frank Rubio – a Szojuz MSz-23 űrhajóval tér vissza a Földre, amely februárban pilóta nélküli üzemmódban érkezik az ISS-hez.
 • Az ISS és a Szojuz MSz-22 rendszerei normálisan működnek, de baleset esetén a személyzetnek sürgősségi földi evakuálásra lesz szüksége, mielőtt a Szojuz MSz-23 megérkezne. Úgy döntöttek, hogy Frank Rubio ülését ideiglenesen áthelyezik a Szojuz MSz-22-ből a Crew Dragon űrhajóba, erre a héten került sor.
 • Ha sürgősségi evakuálásra van szükség, Frank Rubio azon tér vissza a Földre, a Roszkozmosz űrhajósai pedig a Szojuz MSz-22-n. Három helyett két űrhajós leszállása biztonságosabb lesz, mivel ez segít csökkenteni a hőmérsékletet és a páratartalmat a Szojuz MSz-22-ben.
 • Miután a Szojuz MSz-23 megérkezik az ISS-re, mindhárom űrhajós, köztük Frank Rubio ülése átkerül az új Szojuzba.
 • Bajkonurban az Elektro-L indulására készülnek. A kozmodrómban befejeződött a műhold üzemanyag-tartályainak feltöltése, a technológiai műveletek 4 napig tartottak, és jelenleg a műhold a 31. számú telephely műszaki komplexumába való áthelyezésre vár. A Proton-M hordozórakéta felbocsátására a DM-03 felső fokozattal és az Elektro-L műholddal a tervek szerint február 5-én kerül sor.
 • A személyzet azt tervezi, hogy zéró gravitációban nézik meg a Dmitrij Djacsenko által rendezett Cseburáska című filmet. Szergej Prokopiev és Anna Kikina azt gondolták ki, hogy meghívják kollégáikat is az amerikai szegmensből egy közös „mozizásra”.
 • Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub tovább készülnek az expedíciójukra. Január 16-án a kozmonauták Szokol szkafanderekben végeztek kiképzési feladatokat a Szojuz TPK szimulátoron. Emellett Kononyenko tegnap, január 19-én új, emberes űrhajó-vezérlési képességeket tesztelt, a kozmonauta a Szojuz MSz űrhajó integrált szimulátorán végzett el egy gyakorlatot. Általában az ilyen órákat a személyzet részeként tartják, de ezúttal a parancsnok egyedül birkózott meg a kijelölt feladatokkal. A teszt végrehajtása arra irányult, hogy megvizsgálják, hogyan tudná irányítani a parancsnok egyedül az űrhajót, ha nincs mellette fedélzeti mérnök.

Előtérben Oleg Kononyenko, mellette Nyikolaj Csub

 • A RIA Novosztyi beszámolója szerint idén három újgenerációs eszközzel, két Glonassz-K-val és egy GlonaSzSz-K2-vel frissül a GLONASSZ navigációs műholdak orbitális konstellációja. A tervek szerint a Kondor-FKA, Arktika-M, Obzor-R, Resurs-P, Elektro-L, két Meteor-M és két ionoszféra távérzékelő műholdak felbocsátását is tervezik. Emellett a Luna-25 holdszonda indítása és 10 nanoműhold pályára állítása is a tervek között szerepel
 • Folytatódnak a Progressz MSz-22 teherűrhajó előkészületei Bajkonurban. Ma a napelemek ellenőrzését hajtották végre. A fotocellák szakaszait telepítették és erős lámpákkal világították meg, hogy szabályozzák a fényenergia elektromos energiává alakításának hatékonyságát. Ezenkívül a Roszkoszmosz szakemberei olyan berendezéseket készítenek elő, amelyeket a teherűrhajó elvisz az ISS-re.
 • Január 18-án hajtották végre a legutóbbi pályaemelést az ISS-en, ami a Szojuz MSz-22 űrhajó ledokkolása és a Szojuz MSz-23 pilóta nélküli űrhajó indítása előtt volt szükséges. A Progressz MSz-20 teherűrhajó hajtóművei 591,4 másodpercig működtek, és 0,95 m/s-mal növelték az űrállomás sebességét. Ennek eredményeként az ISS pályájának átlagos magassága 417,13 km lett.
 • Bejelentették a SpaceX Crew-6 küldetés indulási dátumát, melynek keretében ismét egy orosz kozmonauta, Andrej Fegyajev is helyet kap a Crew Dragon űrhajóban. A NASA tájékoztatása alapján legkorábban február 26-án kerülhet sor a startra. Fegyajev jelenleg repülés előtti kiképzésen vesz részt az Egyesült Államokban, Stephen Bowen és Woody Hoburg NASA űrhajósokkal, valamint az Egyesült Arab Emírségek űrhajósával, Sultan Al-Neyadival. A repülés a Roszkoszmosz és a NASA keresztrepülési programja szerint zajlik majd.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye