2023 első orosz űrsétája következik

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A kétszeri halasztás után holnap hajnalban újra megkezdődik a Nauka modul felkészítése.

A legutóbbi orosz űrsétára 2022. november 17-én került sor, majd a következő alkalommal az egyik Orlan szkafander hűtőrendszer szivattyúja adta föl a szolgálatot, később pedig a Szojuz MSz-22 szivárgása miatt kellett felfüggeszteni az űrsétát, így némileg csúszott az űrséták programja. Idén a terveknek megfelelően Szergej Prokopjev és Dmitriij Petyelin három űrsétát fog végrehajtani.
Prokopjev és Petyelin holnap hajnalban magyar idő szerint 03:30-kor kezdik meg az űrsétájukat. Az űrhajón kívüli tevékenység (EVA; oroszul: VKD) tervezett ideje 6 óra 40 perc. A kozmonauták feladata még mindig ugyanaz, a Rasszvet modulról leválasztott radiátort kell átvinniük a Nauka többcélú laboratóriumi modulba. Az űrséta során segítségükre lesz Andrej Fegyajev, aki az ERA európai robotkar irányításával fogja áthelyezni az említett berendezést, majd a duó felszereli a radiátort a Nauka modulra.
Prokopjev piros csíkos, míg Petyelin kék csíkos orosz Orlan szkafandert fog viselni. Ez lesz a 66. orosz és az 56. tervezett űrséta az ISS projekt keretében, és a harmadik 2023-ban. Prokopjevnek ez lesz a negyedik, Petyelinnek pedig a második űrsétája. A műveletet megtekinthetitek a NASA, illetve a Roszkoszmosz Youtube csatornáján.

Az űrséta részletei kép formátumban:

Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye