2024-ben indulhat az Ax-4 misszió

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A NASA és az Axiom Space újabb szerződést írt alá, mely a következő, immáron negyedik kereskedelmi űrutazásról szól. A Nemzetközi Űrállomásra irányuló misszió legkorábban 2024 augusztusában indulhat, és legfeljebb 14 napig tart majd.

Az Axiom erre a küldetésre is, csakúgy mint a korábbiakra négy űrhajóst javasol, akik az NASA-val, a nemzetközi partnerekkel és a SpaceX-szel közösen fognak felkészülni a repülésre. A személyzeti tagok megerősítésére a jóváhagyást követően fog sor kerülni. Itt ezúttal is megemlítenénk, hogy a ügynökség minden magánjellegű küldetésszolgáltatótól megköveteli, hogy az űrhajó parancsnokának egy korábban repült NASA-űrhajóst válasszon.

A küldetés-specifikus megbízáson keresztül az Axiom Space olyan szolgáltatásokban részesül a NASA-tól, mint a személyzet ellátása, a rakomány űrbe szállítása, a tárolás valamint egyéb napi használatra szánt erőforrások. Az egyezség ezenfelül egy további, akár egy hétig terjedő készenléti időszakot is lehetővé tesz az űrállomás fedélzetén. A kontraktus természetesen tartalmazza azokat a tevékenységeket is, amit az ügynökség kérhet az Axiomtól; ideértve a hűtve tartandó tudományos minták visszaszállítását, valamint azt, hogy a misszió során felhasználhassa az Ax-4 parancsnokának idejét tudományos, vagy egyéb munkák elvégzésére.

Az Ax-2 misszió Freedom névre hallgató Dragon űrhajója. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye