2024-re csúszhat a Polaris Dawn küldetés

Kapcsolódó

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Szojuz MSz-23 személyzetének visszatérése képekben

Gyülekező esőfelhők között hasította át a légkört tegnap kora...

Jared Isaacman, a Polaris-program megálmodója, fő befektetője és egyben parancsnoka egy nemrég készült podcast beszélgetés során elárulta, hogy bár továbbra is 2023 végi indulásra készülnek, további csúszással is számolnak. A 2022 februárjában bejelentett, három küldetésből álló program első missziójának, a Polaris Down-nak már több alkalommal módosították az időpontját  a felkészülési program összetettségére hivatkozva. A mostani csúszásnak viszont külső okai is lehetnek még.

Mivel az Axiom Space 2024 januárjában tervezi indítani harmadik saját küldetését a Nemzetközi Űrállomásra, a SpaceX pedig februárban hajtja végre a NASA számára a Crew-8 küldetést, a négytagú Crew Dragon flottából két űrhajó eleve foglalt lesz. Bár Isaacmanék nem az ISS-re repülnek, ők is egy Crew Dragont fognak használni, így ha év végén nem indulhatnak, akkor szinte biztos, hogy legalább tavaszig várniuk kell a szükséges erőforrások és megfelelő körülmények meglétére.

Isaacman a halasztások fő okaként az új fejlesztésű szkafandert említette, ugyanis a Polaris Down keretén belül az első kereskedelmi űrsétára is sor kerül, amihez nem a NASA űrruháit fogják használni. Az amerikai űriparban 40 év után először mutatkozhat be új szkafander, de ennek megvannak a technológiai kihívásai. Részleteket nem említett Isaacman, de az biztos, hogy a SpaceX-szel karöltve teljesen új alapokra helyezik az űrruhák technológiáját, hiszen a korábbi gyakorlattal ellentétben nem kerülne több százmillió dollárba sem a kifejlesztése, sem az üzemeltetése+karbantartása.
Az üzletember a jövőbeli holdi és marsi küldetések szempontjából is kritikus tényezőnek titulálta saját szkafanderüket, de azért azt tegyük hozzá, hogy a NASA az Axiom Space és a Collins megbízásával is új holdi szkafandert fejleszt ki, így felmerülhet a kérdés, hogy pontosan milyen küldetésekhez fogják használni a SpaceX űrruháit.

A Polaris Dawn-t követően a két másik küldetés sem lesz kevésbé ambiciózus, hiszen a Polaris-2 kapcsán már megkezdődött a NASA-val való tanulmány kidolgozása a Hubble űrtávcső pályaemelésének lehetőségeiről, a Polaris-3 pedig a Starship első személyzetes repülése lesz egyben. Természetesen mindkét misszió bőven a tervezési folyamatban van még (a Starshipről nem is beszélve, aminek számos tesztrepülést kell hibátlanul teljesítenie, mire az első személyzetet az űrbe repítheti), de az ötletek már önmagukban is már eléggé izgalmasak!

Illusztráció a Crew Dragonból végrehajtott űrsétáról. Forrás: Polaris
Dark mode powered by Night Eye