2024-re halasztották a VIPER küldetést

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) kezdeményezése lehetővé teszi holdi szállítási szolgáltatások gyors megrendelését a programban résztvegvő amerikai vállalatoktól. A NASA a CLPS keretében korábban szerződést kötött a pittsburghi Astrobotic céggel, hogy szállítsa az űrügynökség Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) nevű járművét a Hold felszínére, hogy az jeget és más potenciális erőforrásokat keressen. A VIPER által visszaküldött mérések betekintést nyújthatnak a Holdon található víz eredetébe és eloszlásába, és segítenek meghatározni, hogyan lehetne a Hold erőforrásait a jövőbeli emberes űrkutatáshoz felhasználni. Bár a VIPER-t az Astrobotic eredetileg 2023 novemberére tervezte a Holdra szállítani, a NASA felkérte az Astrobotic és a VIPER küldetésért felelős csapatát, hogy azt 2024 novemberére halassza.

A VIPER a Hold felszínén (illusztráció). Forrás: NASA Ames/Daniel Rutter

A NASA döntése a 2024-es dátum mellett azért született meg, mert a vállalat – a NASA kérése alapján – a kockázatok csökkentése érdekében további teszteket hajt végre a Griffin nevű landolóegységen. Ennek érdekében a NASA az Astrobotic CLPS-szerződését további 67,8 millió dollárral egészítették ki, ami így 320,4 millió dollárt foglal magába.

Joel Kearns, a NASA washingtoni tudományos missziói igazgatóságának felfedezésért felelős helyettes ügyvezetője elmondta, hogy a VIPER a CLPS program legnagyobb és legkifinomultabb tudományos eszköze és emiatt szigorított leszállóegység teszteket kell végrehajtani.

A CLPS az Artemis holdkutatási terveinek egyik kulcsfontosságú része. A Hold felszínére küldött tudományos és technológiai eszközök segítenek megalapozni az emberes küldetéseket. Az űrügynökség eddig hét megbízást ítélt oda a CLPS szolgáltatóknak a 2020-as években történő holdi szállításokhoz.

Dark mode powered by Night Eye