2025-ben mutatkozhat be az új RL10 hajtómű

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Még a tavalyi év utolsó napjaiban számoltunk be arról, hogy a United Launch Alliance, azaz a ULA 116 darab új hajtóművet rendelt az Aerojet Rocketdyne-tól, melyekről a napokban kiderült, hogy valamikor 2025-ben kaphatnak szerepet. Az ezzel kapcsolatos információkat a ULA, az Aerojet Rocketdyne, és az L3Harris Technologies vezetősége osztotta meg a közönséggel, mégpedig egy november 27-i tájékoztató keretén belül.  A Vulcan nehézrakéta második fokozatát erősítő RL10C-X rakétamotorról továbbá az is kiderült, hogy a gyártás módján is változásokat eszközöltek; ezentúl nagyobb mértékben támaszkodnak az ún. additív gyártásra, mely költségcsökkentést eredményez.

Jim Maus, az Aerojet Rocketdyne integrációért felelős alelnöke továbbá kifejtette azt is, hogy a régebbi RL10 konstrukció szállítása az előrejelzések szerint 2026-ig biztosan folytatódik, valamint az össztermelést a jelenlegi (évi) 16-18 hajtóműről 40 darabra kívánják feltornázni. Előbbieket az Atlas-V és a Delta IV Heavy nyugdíjazása után a tervek szerint úgyszintén a Vulcan, valamint a Space Launch System (SLS) fogja használni. Előbbi egy darabot, utóbbi Exploration Upper Stage (EUS) újgenerációs felső fokozata pedig négy darab RL10-est.

Egy RL10 hajtómű korábbi tesztje. Forrás: Aerojet Rocketdyne
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye