21 évvel ezelőtt indították útjára a Zvezda modult

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

2000. július 12-én indították útjára Bajkonurból egy Proton-K rakéta fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás egyik legjelentősebb részegységét, a Zvezda szervizmodult. Dokkolására július 26-án került sor.

A Zvezdát szállító Proton-K indulása. Forrás: NASA

A Zvezda az épülő űrállomás harmadik modulja volt, de az első lakómodul, és az első teljes egészében orosz szegmens. Saját meghajtással, létfenntartó rendszerekkel, adatközponttal rendelkezik. Napelemeinek köszönhetően önálló áramellátása és elektromos hálózati vezérlőrendszere van. Az egység közel 20 tonnát nyom, 13 méter hosszú, napelemeivel együtt közel 30 méter széles. Legnagyobb átmérője több mint 4 méter. 32 kisebb fúvókájával és 2 nagyobb hajtóművével finom irányváltoztatásra és nagyobb pályaemelésekre is képes.

A Zvezda hajtóműve pályaemelés közben. Forrás: ESA

A modult már az 1980-as évek közepén elkezdték építeni, tehát az életkora közelít a 40 évhez, melyből 21-et az űr viszontagságainak kitéve töltött. Ennek tudható be az is, hogy szerkezeti állapota folyamatosan romlik, szivárgás miatt májusban le is zárták az egységet.

A Zvezda (akkoriban még DOSz-8 nevet viselte) építése. Forrás: NASA

További információkat a Zvezda modulról a Nemzetközi Űrállomás építésével kapcsolatos sorozatunk 3. részében olvashattok.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye