21 indítás 2,5 milliárd dollár összértékben: az Amerikai Űrhaderő újabb megbízása a SpaceX és a ULA felé

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A SpaceX további 10, a ULA pedig 11 indítást hajthat végre 2026-ig bezárólag a már kiosztott küldetések mellett.

A National Security Space Launch (NSSL) nevű program 2. fázisának utolsó részlete is kiosztásra került kedden, az Űrhaderő összesen több mint 2,5 milliárd dollár értékben bízta meg a SpaceX-et 10, illetve a ULA-t 11 felbocsátással, ezek pénzértékben kifejezve 1,23 milliárd és 1,3 milliárd dollárt jelentenek. A szerződés kiköti, hogy a megbízottaknak a következő 2-3 évben végre kell hajtani ezen küldetéseket, a SpaceX esetében hét darab Falcon-9 és három Falcon Heavy indítás keretében, a ULA esetében pedig már kizárólag Vulcan alkalmazását írják elő.

A Vulcan indításának illusztrációja. Forrás: ULA
A Falcon Heavy egy korábbi Űrhaderős megbízás indításán. Fotó: SpaceX

A 2020-ban indult, 2022-2026-ig tartó időszakra vonatkozó NSSL Phase 2 eredetileg 34 küldetésből állt, melyek megoszlása a SpaceX és a ULA között 40-60%-os arányt mutatott, de a megnövekedett igény miatt végül 48 misszióra bővült ez a fázis, és előbbi összesen 22, míg utóbbi 26 küldetésre szóló megbízást nyert el, az arányok pedig 46-54%-ra módosultak (pénzben kifejezve kb. 350 millió dollár „cserélt gazdát”). Emlékezetes, hogy korábban a SpaceX panaszt nyújtott be a számukra túl kedvezőtlen arányú szerződés miatt, de úgy tűnik, végül alig maradnak majd el a rivális konzorciumtól. A helyzet másik érdekessége, hogy míg a Falcon rakétacsalád hordozói már több éve megkapták az Űrhaderő indításaihoz szükséges jogosítványt, addig a Vulcan esetében még a bemutatkozó repülésre sem került sor (erre jó esély van a karácsonyra kitűzött Peregrine-indításnál).

A 2. fázis lezárultával azonban nem érnek majd véget ezek a típusú küldetések, ugyanis a USSF már a 3. fázist készíti elő, mely nem kevesebb mint 90 indítást foglalhat magába a 2025-2029-es időszakban. Augusztusi cikkünkben írtunk arról, hogy az eddigi két partnercég mellé legalább egy harmadikat is bevonna az Űrhaderő, de a győztesek kihirdetésére legalább jövő októberig várnunk kell.

A most kihirdetett és szétosztásra került küldetések az alábbiak:

  • ULA: GPS 3-9, NROL-73, NROL-56, STP-5, SILENTBARKER 2/NROL-118, GPS 3F-1, NROL-100, USSF-95, NROL-109, SDA T2TL-B és USSF-25
  • SpaceX: SDA T1TL-F, SDA T1TR-A, USSF-57, NROL-77, SDA T1TR-E, GPS 3-10, USSF-75, SDA T2TL-A, SDA T2TL-C és USSF-70
Forrás: US Space Systems Command
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye