3 cégnek, összesen 83 rakétaindításra adott megbízást az Amazon

Kapcsolódó

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A nap képe #1049 /Starship fejlesztés/ – Starship full stack

Starship full stack, azaz egy teljes Starship-rendszer, miután 2022....

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

A Mars Odyssey űrszonda kezd kifogyni az üzemanyagból

A 2001-ben indított Mars Odyssey több mint 94 000...

Alighanem az űripar eddigi legnagyobb megrendelését jelentette be ma az online kereskedelemmel foglalkozó Amazon. Ahogy mi is írtuk, a cég már tavaly áprilisban 9 Atlas-V rakétaindítást vásárolt, amikkel az Amazon leendő globális szélessávú internetszolgáltatást biztosító Kuiper műholdjait bocsátják fel.

A 9 Atlas-V rakétán kívül most 83 (!) rakétaindítást vásároltak 3 szolgáltató 3 új rakétájára:

  • a ULA (United Launch Alliance) Vulcan Centaur rakétájával 38 küldetést hajtanak végre (45 műhold indításonként),
  • a Blue Origin (ami az Amazonhoz hasonlóan szintén Jeff Bezos érdekeltsége) 12 (+15 opcionális) New Glenn misszióra kapott megbízást (61 műhold fér a rakéta rakterébe),
  • az európai Arianespace új Ariane-6 hordozója pedig 18 megrendelést kapott.

New Glenn rakéta látványterve az Amazon logóval

Fotó: Blue Origin

Az Amazon 3 236 műholdból álló Kuiper-flottáját öt fázisban tervezik kiépíteni: az első fázisban 578 műholdat fognak 630 kilométer magas LEO pályára állítani (viszonyításképpen a SpaceX Starlinkjei 550, a OneWeb műholdjai pedig 1200 km magasan keringenek).

Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) engedélye kimondja, hogy 2026-ig legalább 1618 műholdat pályára kell állítaniuk, és 2029-ig teljesen késznek kell lennie a flottának. A műholdak adaptereit úgy tervezték, hogy több különböző rakétával is kompatibilisek legyenek.

A mostani megbízások összköltségéről nem árultak el részleteket, és pontos menetrendet sem tudni. A Kuiper-műholdak fejlesztése jelenleg az utolsó, kvalifikációs szakaszban tart, és az Amazonnál 1000 ember dolgozik az űreszközök kifejlesztésén. Az első pár kísérleti műholdat a tervek szerint az ABL Space Systems idén bemutatkozó kisteherbírású RS-1 rakétájával bocsátják majd fel.

Kiegészítés a Colorado államban megrendezésre kerülő Space Symposiumon elhangzottakkal:

  • Dave Limp (az Amazon alelnöke): a cég rendkívül nagy figyelmet fordított a terminál kialakítására a megrendelői visszajelzések alapján. A berendezés várható költsége 500 dollár alatt lehet.
  • Bob Smith (a Blue Origin elnök-vezérigazgatója): a BE-4 hajtóművek a fejlesztés utolsó szakaszában vannak, és „hamarosan” repülhet az első New Glenn. A Vulcan rakéta esetében egy teljes szimulációt már lefuttattak a teszthajtóművel.
  • Stephane Israel (az Arianespace elnök-vezérigazgatója): a továbbfejlesztett Ariane-6 rakéta 35-40 Amazon Kuiper műholdat lesz képes szállítani. Optimista azt illetően, hogy a rakéta még idén év végéig bemutatkozhat.
  • Tory Bruno (a ULA elnök-vezérigazgatója): a Vulcan az idei év során repülni fog, de ez nagyban függ a BE-4 hajtóműtől, ami szerinte egy rendkívül fejlett, nagy teljesítményű rakétamotor lesz, és nagyon elégedett az eddig tapasztalakkal. A Vulcan egyszerre 45 Kuiper szállítására alkalmas.

New Glenn, Ariane-6, Vulcan Centaur

Dark mode powered by Night Eye