3 indításra szóló megbízást nyert el a Rocket Lab

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Tegnap jelentette be a Rocket Lab amerikai-új-zélandi rakétagyártó magáncég, hogy három Electron-indításra nyertek el megbízást a HawkEye 360 térinformatikai elemző és szolgáltató cégtől. A 2022 vége és 2024 között teljesítendő küldetések keretében összesen 15 műholdat fog felbocsátani a Rocket Lab. Először 3, majd 6-6 egység fog Föld körüli pályára állni. A három indítás közül az elsőre a virginai Wallops-szigeten található Launch Complex 2 nevű indítókomplexumból fog sor kerülni, ami egyúttal a Rocket Lab első amerikai indítása is lesz története során (eddig ugyanis az összes missziót az új-zélandi Mahia-félszigetről indították). Erre legkorábban az idei év végén kerülhet sor, ugyanis még jelenleg is zajlik a NASA ún. autonóm indítás-végrehajtási szoftver jóváhagyási folyamata, ami az LC-2 Electron indításaihoz szükséges. A Rocket Lab az indításokon kívül hasznos teher leválasztási szoftverrel is támogatja a HawkEye-t, amit a tavaly decemberben felvásárolt Planetary Systems Corporation vállalat fejlesztett.

Egy Electron rakéta a Rocket Lab virginiai LC-2 indítókomplexumának startállásán. Fotó: Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye