30. küldetésén hibátlanul teljesített a Rocket Lab és az Electron rakéta

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Egy napos halasztás után tegnap este került sor a Rocket Lab idei 7., összességében 30. küldetésére, ami a The Owl Spreads Its Wings (azaz A bagoly kitárja szárnyait) nevet kapta ezúttal. Az indítás a Synspective Inc. japán vállalat harmadik megbízása volt, melynek keretében az első operatív apertúraszintézises műholdjuk, a StriX-1 indult a világűrbe. A korábbi két küldetés során a StriX-α és Strix-β demontrációs műholdak álltak pályára, és a sikeres tesztek után most érkezett el az idő, hogy a cég elkezdje kiépíteni 30 szatellitből álló konstellációját, amit 2026-ban terveznek befejezni. A Rocket Lab szempontjából pedig több kerek számot is jelentett a tegnapi misszió: az Electron hordozórakétával a 150. műholdat indították, illetve a 300. Rutherford hajtómű kapott helyet az első fokozatban.

A rakéta a 100 kg-os műholddal magyar idő szerint 20:38-kor indult el a Mahia-félszigeten fekvő indtókomplexum LC-1B startállásáról, ami idén februárban „debütált”, épp szintén a Synspective Inc. számára lebonyolított The Owl’s Night Continues küldetésen. A 18 méteres Electron fürgén emelkedett a magasba, és T+2:30-nál meg is történt a fokozatszétválás. Az első fokozat irányított visszahozatalát és elkapását ezúttal nem kísérelte meg a Rocket Lab, így az egység a Csendes-óceánba zuhant vissza. A második fokozat, majd az ún. kick stage végfokozat a kijelölt 563 km magas keringési pályára állította a hasznos terhet, ami 54 perc 18 másodperccel indítás után levált. Ezzel a küldetés sikeresen lezárult. A cég számára a következő misszió a HawkEye 360 Flight 1 lesz még idén decemberben, melynek során először indul majd a Wallops-szigeten újonnan felépült Launch Complex-2 indítókomplexumból.

A tegnapi indítást mi is élőben közvetítettük, az adást az alábbi linken tudjátok visszanézni:

Fotó: Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye