300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt, ahogy egy 50 méteres hordozórakéta leszáll, azóta gyarapítja szorgosan a Falcon-flotta a sikeres visszatérések számát.

Ismét egy Starlink-indításra került sor múlt éjszaka, ami önmagában nem jelentene akkora hírértéket manapság, hiszen csak ebben a hónapban már a nyolcadik házon belüli küldetést hajtotta végre a SpaceX. Ám a cég újabb elképesztő mérföldkőhöz ért el a Starlink 6-53 jelzésű missziónak köszönhetően: 300. alkalommal tért vissza sikeresen a Falcon rakétacsalád egyik első fokozata!

Ennek eléréséhez előbb természetesen el kellett indulnia egy újabb Falcon-9-nek, a jelenleg 16 aktív hordozórakétát számláló flottából a B1078 jelű első fokozatot jelölték ki az újabb 23 Starlink műhold pályára állítására. A kilencedik útjára induló hordozó magyar idő szerint 00:17-kor indította be kilenc darab Merlin-1D hajtóművét és kezdte meg az emelkedést. A fokozatszétválást követően is a már megszokott forgatókönyv szerint történt minden: a második fokozat két hajtóműves manőverrel érte el a kijelölt keringési pályát, az első fokozat pedig a rá váró Just Read The Instructions drónhajóra szállt le közel 8,5 perccel a felbocsátást követően, ezzel teljesítve a fentiekben említett jelentős eredményt.

A SpaceX a műholdak sikeres leválásával biztosította be idei 41., összességében 335. sikeres küldetését az eddigi 341-ből, a Falcon-9 rakétatípus neve mellett pedig 327 repülés szerepel.

Forrás: SpaceX
Fotó: Pete Carstens
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye