300. sikeres repülését teljesítette a Falcon-9 típus

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Ahogy az előző hét végződött, úgy kezdődött a mostani a SpaceX számára, azaz egy újabb Starlink küldetéssel.

Újabb komoly mérföldkövet ért el a SpaceX a múlt éjjeli Starlink 6-37 jelű küldetéssel, ugyanis összességében 300. sikeres repülését teljesítette a Falcon-9 rakétatípus. A már valóban rutinszerűen végrehajtott házon belüli misszióknak köszönhetően rekordot rekordra halmoz rendkívül megbízható hordozórakétájával a cég, és az idénre tervezett 144 indítással még magasabbra helyezik a lécet (persze azért ehhez az időjárásnak is lesz egy-két szava, lásd a múlt heti Starlink 7-10 küldetést, melyet összesen négyszer kellett halasztani).

A felbocsátás helyszínéül ezúttal is a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállása szolgált, ahonnan a SpaceX már 165. alkalommal indított egy Falcon-9-et, míg maga a komplexum a 220. indításnak adott otthont már. A főszereplő a B1073 jelű hordozó volt, mely 12. útjára indult magyar idő szerint 2:52-kor, hogy újabb 23 Starlink műholdat állítson alacsony Föld körüli pályára. 

Az emelkedési fázist és a szatellitek kivetését semmilyen műszaki hiba nem akadályozta, így összesen már 5739 egység jutott az űrbe, ezek közül 5353 kering jelenleg is a kijelölt pályán. Hamarosan a most felbocsátott 23 műhold is csatlakozik hozzájuk, miután végrehajtották saját ionhajtóműveik segítségével a szükséges pályaemelési szakaszokat.
Az első fokozat az A Shortfall of Gravitasra tért vissza, amivel az ugyanarra a drónhajóra végrehajtott, két egymást követő leszállás között eltelt legrövidebb idő rekordját is megdöntötte a SpaceX, ugyanis a másik, Just Read The Instructions drónhajó karbantartási munkái miatt előbbi tengeri platformot hét nap alatt kétszer is bevetették. 

A 165. SpaceX-indítás az SLC-40-ről. Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye