36 millió dollárral drágul a Lunar Gateway űrállomás HALO moduljának költsége

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A gyártó Northrop Grumman a NASA időközbeni változtatásaival magyarázta a költségnövekedést.

A Northrop Grumman (NG) csütörtöki bejelentésében számolt be arról, hogy 36 millió dolláros növekedéssel kalkulál a Lunar Gateway HALO (Habitation and Logistics Outpost – Lakó- és Logisztikai Modul) modul terveinek többszöri megváltoztatása miatt. A NASA az új, Hold körül keringő űrállomás szerkezeti felépítését, követelményrendszerét és küldetési céljait szinte sorozatosan módosítja, ahogy a tervek egyre kiforrottabbak lesznek, emiatt azonban sokszor a gyártási folyamatokat is át kell kalibrálnia a megbízott cégeknek – bár az NG nem részletezte ezen változtatásokat.

A cég 2021 júliusában nyerte el az amerikai űrhivatal 935 millió dolláros, fix áras megbízását a HALO modul megépítésére, ami a Cygnus teherűrhajó tervein alapuló lakóegység lesz. Kezdetben viszont ún. költség-pluszos szerződés keretében indult meg a modul terveinek kidolgozása és a főbb szerkezeti elemek gyártása, erre hivatkozva emelné a szerződés teljes összegét az NG. 
A HALO-n kívül a Maxar által gyártott másik fő egység, a PPE (Power and Propulsion Element – Energiaellátó és Meghajtási Modul) gyártása is évekkel ezelőtt megkezdődött, viszont a NASA azon döntése, hogy a két modult még a földön összeszerelt állapotban egy Falcon Heavy juttatja majd az űrbe, már eleve komoly változást jelentett a gyártás kezdeti szakaszában, ami akkor nem vont maga után költségnövekedést. Most viszont az NG az eleve nehezebb gazdasági körülményekre is hivatkozva módosítaná a szerződésben megállapított költségkeretet, emellett pedig megjegyzik, hogy mivel ez az első alkalom, hogy egy hasonló egységet kell építeni, ami egy másik égitest körül fog keringeni, eleve jóval nagyobb kihívást jelent a mérnökök számára. 

A Lunar Gateway űrállomásról ebben a cikkben olvashattok bővebben!

A HALO modul képezi majd a Gateway központi egységét. Forrás: Northrop Grumman
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye