36 millió dollárral drágul a Lunar Gateway űrállomás HALO moduljának költsége

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A gyártó Northrop Grumman a NASA időközbeni változtatásaival magyarázta a költségnövekedést.

A Northrop Grumman (NG) csütörtöki bejelentésében számolt be arról, hogy 36 millió dolláros növekedéssel kalkulál a Lunar Gateway HALO (Habitation and Logistics Outpost – Lakó- és Logisztikai Modul) modul terveinek többszöri megváltoztatása miatt. A NASA az új, Hold körül keringő űrállomás szerkezeti felépítését, követelményrendszerét és küldetési céljait szinte sorozatosan módosítja, ahogy a tervek egyre kiforrottabbak lesznek, emiatt azonban sokszor a gyártási folyamatokat is át kell kalibrálnia a megbízott cégeknek – bár az NG nem részletezte ezen változtatásokat.

A cég 2021 júliusában nyerte el az amerikai űrhivatal 935 millió dolláros, fix áras megbízását a HALO modul megépítésére, ami a Cygnus teherűrhajó tervein alapuló lakóegység lesz. Kezdetben viszont ún. költség-pluszos szerződés keretében indult meg a modul terveinek kidolgozása és a főbb szerkezeti elemek gyártása, erre hivatkozva emelné a szerződés teljes összegét az NG. 
A HALO-n kívül a Maxar által gyártott másik fő egység, a PPE (Power and Propulsion Element – Energiaellátó és Meghajtási Modul) gyártása is évekkel ezelőtt megkezdődött, viszont a NASA azon döntése, hogy a két modult még a földön összeszerelt állapotban egy Falcon Heavy juttatja majd az űrbe, már eleve komoly változást jelentett a gyártás kezdeti szakaszában, ami akkor nem vont maga után költségnövekedést. Most viszont az NG az eleve nehezebb gazdasági körülményekre is hivatkozva módosítaná a szerződésben megállapított költségkeretet, emellett pedig megjegyzik, hogy mivel ez az első alkalom, hogy egy hasonló egységet kell építeni, ami egy másik égitest körül fog keringeni, eleve jóval nagyobb kihívást jelent a mérnökök számára. 

A Lunar Gateway űrállomásról ebben a cikkben olvashattok bővebben!

A HALO modul képezi majd a Gateway központi egységét. Forrás: Northrop Grumman
Dark mode powered by Night Eye