36 millió dollárral drágul a Lunar Gateway űrállomás HALO moduljának költsége

Kapcsolódó

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Szojuz MSz-23 személyzetének visszatérése képekben

Gyülekező esőfelhők között hasította át a légkört tegnap kora...

A gyártó Northrop Grumman a NASA időközbeni változtatásaival magyarázta a költségnövekedést.

A Northrop Grumman (NG) csütörtöki bejelentésében számolt be arról, hogy 36 millió dolláros növekedéssel kalkulál a Lunar Gateway HALO (Habitation and Logistics Outpost – Lakó- és Logisztikai Modul) modul terveinek többszöri megváltoztatása miatt. A NASA az új, Hold körül keringő űrállomás szerkezeti felépítését, követelményrendszerét és küldetési céljait szinte sorozatosan módosítja, ahogy a tervek egyre kiforrottabbak lesznek, emiatt azonban sokszor a gyártási folyamatokat is át kell kalibrálnia a megbízott cégeknek – bár az NG nem részletezte ezen változtatásokat.

A cég 2021 júliusában nyerte el az amerikai űrhivatal 935 millió dolláros, fix áras megbízását a HALO modul megépítésére, ami a Cygnus teherűrhajó tervein alapuló lakóegység lesz. Kezdetben viszont ún. költség-pluszos szerződés keretében indult meg a modul terveinek kidolgozása és a főbb szerkezeti elemek gyártása, erre hivatkozva emelné a szerződés teljes összegét az NG. 
A HALO-n kívül a Maxar által gyártott másik fő egység, a PPE (Power and Propulsion Element – Energiaellátó és Meghajtási Modul) gyártása is évekkel ezelőtt megkezdődött, viszont a NASA azon döntése, hogy a két modult még a földön összeszerelt állapotban egy Falcon Heavy juttatja majd az űrbe, már eleve komoly változást jelentett a gyártás kezdeti szakaszában, ami akkor nem vont maga után költségnövekedést. Most viszont az NG az eleve nehezebb gazdasági körülményekre is hivatkozva módosítaná a szerződésben megállapított költségkeretet, emellett pedig megjegyzik, hogy mivel ez az első alkalom, hogy egy hasonló egységet kell építeni, ami egy másik égitest körül fog keringeni, eleve jóval nagyobb kihívást jelent a mérnökök számára. 

A Lunar Gateway űrállomásról ebben a cikkben olvashattok bővebben!

A HALO modul képezi majd a Gateway központi egységét. Forrás: Northrop Grumman
Dark mode powered by Night Eye