38 éve hajtotta végre Szvetlana Szavickaja a világ első női űrsétáját

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Július 25-én van a 38. évfordulója annak, hogy egy nő először űrsétát hajtott végre. Ezt a műveletet egyszer hajtotta végre a Szovjetunió hőse, a Szovjetunió pilóta-kozmonautája, Szvetlana Jevgenyjevna Szavickaja, aki Valentyina Tyereskova után volt a második nő a világűrben.

1984. július 25-én Vlagyimir Dzsanyibekov és Szvetlana Szavickaja űrhajósok kiléptek a Szaljut-7 űrállomásból. A járművön kívüli tevékenység mindenekelőtt a vákuumhegesztéssel kapcsolatos kísérletek elvégzését jelentette. Szavickaja univerzális kéziszerszámmal (URI) végezte a fémlemezek vágását, hegesztését, forrasztását és szórását. Közben a parancsnok filmezett és tévériportot készített. Ezután a kozmonauták helyet cseréltek, és Dzsanyibekov technológiai műveletek ciklusát hajtotta végre más mintákon. A munka befejezése után a berendezés és a kapott minták visszakerültek az átrakórekeszbe. A kilépés utolsó szakaszában az űrhajósok leszerelték és az állomás helyiségeibe átvitték a külső felületére korábban, különböző szerkezeti anyagokkal felszerelt paneleket, amelyek hosszú ideje a világűrben voltak. Vlagyimir Dzsanyibekov űrhajóssal együtt Szvetlana 3 óra 35 percig dolgozott a Szaljut-7 állomáson kívül.

Szvetlana Szavickaja dolgozik a világűrben. Forrás: Roszkoszmosz

„Felváltva voltunk az állomáson kívül három és negyed órát. Ez a „fény – árnyék” két fordulatáról szól. Nem dolgoztunk az „árnyékban”, mert a készülék maximális pontosságot igényelt. Elvileg az űrruha akár hat órát is lehetővé tett volna a világűrben ”– emlékszik vissza Szvetlana Szavickaja.

Érdekesség: Szavickaja az állomásra vitte Leonyid Kizim Tanechka lányának hangfelvételét, aki május 24-én született, amikor a boldog apa már az űrben volt.

Összesen abban a pillanatban hat űrhajós tartózkodott az állomáson:

– a Szojuz T-10-sel érkezett hosszú távú expedíció legénysége, amelybe Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atkov tartozott;

– és a Szojuz T-12-sel érkezett vendég legénység, melynek tagjai Vlagyimir Dzsanyibekov, Szvetlana Szavickaja és Igor Volk.

Július 29-én a Szojuz T-12 legénysége épségben visszatért a Földre. Apjához hasonlóan Szavickaja is kétszer megkapta a Szovjetunió hősének két csillagát és Lenin-renddel is kitüntették, valamint  az 4118-as számú aszteroidát róla nevezték el. Szavickaja űrhajóskarrierje során összesen 19 napot, 17 órát és 6 percet töltött az űrben.

Szavickajának nem ez volt az első útja, a Szojuz T-7 űrhajó fedélzetén 1982. augusztus 19-én indult a Szaljut-7 űrállomásra, csaknem két évtizeddel azután hogy az első nő Valentyina Tyereskova az űrben járt. Később harmadszorra is szerették volna hogy a világűrbe induljon egy csakis nőkből álló személyzettel, végül ezt a tervet elvetették, mert technikai nehézségek adódtak illetve Szavickaja időközben gyermeket várt.

Igor Petrovics Volk, Szvetlana Jevgenyjevna Szavickaja, Vlagyimir Alekszandrovics Dzsanyibekov. Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye