40 db OneWeb műhold leszállítva

Kapcsolódó

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

A nap képe #1127 – Sencsou-15 visszatérés

A Sencsou-15 misszió űrhajójának elszállítása. A három tajkonauta, Fej...

Újabb amerikai teherszállítmány tart a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX Cargo Dragon űrhajója két napos halasztást követően...

Az Egyesült Arab Emírségek űrszondát küld a fő aszteroidaövbe

Az Egyesült Arab Emírségek új részleteket közölt a NASA...

A nap képe #1126 – LADEE fotóbomba

A LADEE űrszonda 2013-as indításakor egy levegőben lévő békát...

A Falcon-9 ismét munkába állt, ám a múltheti dupla Starlink indítástól eltérően ezúttal OneWeb műholdak szerepeltek a megbízatásban.

A rakterében található 40 db szatellittel magyar idő szerint 20:13-kor hagyta el a floridai SLC-40 startállást, melynek során kb. 6 tonnányi rakománnyal kellett a 9 db Merlin 1D hajtóműnek „megküzdenie”. Mindez nem jelentett gondot a hordozónak, pontosabban a B1062-nek, ami a misszióra kijelölt, 12 repülést maga mögött tudó első fokozat volt.

Miután a Falcon-9 sikeresen elérte a kellő magasságot, tengerszintre optimalizált hajtóműveinek hatásfoka lecsökkent, és szükségessé vált az ekkor természetes folyamatként bekövetkező első és második fokozat szeparációja. Innentől utóbbi vákuumra optimalizált MVac-1D rakétamotorja vette át a stafétabotot, és gyorsította tovább a hasznos terhet. Eközben a küldetés másik főszereplője, a B1062 elindult a leszállását biztosító helyszínre, melyet az LZ-1 landolási zóna szolgáltatott. Erre a műveletre nem is kellett sokat várni, hiszen pár perc elteltével megtörtént a visszatérés, amivel teljesült a fokozat 13. missziója. Jelenleg a B1062 egyedül birtokolja ezt a számot, közelében csak a B1061 van 12 repüléssel, mivel a B1051.14-et november 12-én feláldozták a Galaxy 31 & 32 keretén belül.

Visszatérve a második fokozatra, az szintén tökéletes munkát végzett, ugyanis sikeresen leszállította a 40 darab OneWeb műholdat, melyek jelenleg poláris alacsony Föld körüli pályán tartózkodnak, és majd saját hajtóművük segítségével érik el végső, 1200 km magas pályájukat.

A SpaceX számára ez a küldetés jelentette az idei 16., összességében pedig a 220. missziót. Falcon-9 hordozórakétájuk idáig 210, 2023-ban pedig 15 repülésen van túl. Az indítást mi is élőben közvetítettük, az adást ezen a linken tudjátok visszanézni.

Forrás: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye