40 db OneWeb műhold leszállítva

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A Falcon-9 ismét munkába állt, ám a múltheti dupla Starlink indítástól eltérően ezúttal OneWeb műholdak szerepeltek a megbízatásban.

A rakterében található 40 db szatellittel magyar idő szerint 20:13-kor hagyta el a floridai SLC-40 startállást, melynek során kb. 6 tonnányi rakománnyal kellett a 9 db Merlin 1D hajtóműnek „megküzdenie”. Mindez nem jelentett gondot a hordozónak, pontosabban a B1062-nek, ami a misszióra kijelölt, 12 repülést maga mögött tudó első fokozat volt.

Miután a Falcon-9 sikeresen elérte a kellő magasságot, tengerszintre optimalizált hajtóműveinek hatásfoka lecsökkent, és szükségessé vált az ekkor természetes folyamatként bekövetkező első és második fokozat szeparációja. Innentől utóbbi vákuumra optimalizált MVac-1D rakétamotorja vette át a stafétabotot, és gyorsította tovább a hasznos terhet. Eközben a küldetés másik főszereplője, a B1062 elindult a leszállását biztosító helyszínre, melyet az LZ-1 landolási zóna szolgáltatott. Erre a műveletre nem is kellett sokat várni, hiszen pár perc elteltével megtörtént a visszatérés, amivel teljesült a fokozat 13. missziója. Jelenleg a B1062 egyedül birtokolja ezt a számot, közelében csak a B1061 van 12 repüléssel, mivel a B1051.14-et november 12-én feláldozták a Galaxy 31 & 32 keretén belül.

Visszatérve a második fokozatra, az szintén tökéletes munkát végzett, ugyanis sikeresen leszállította a 40 darab OneWeb műholdat, melyek jelenleg poláris alacsony Föld körüli pályán tartózkodnak, és majd saját hajtóművük segítségével érik el végső, 1200 km magas pályájukat.

A SpaceX számára ez a küldetés jelentette az idei 16., összességében pedig a 220. missziót. Falcon-9 hordozórakétájuk idáig 210, 2023-ban pedig 15 repülésen van túl. Az indítást mi is élőben közvetítettük, az adást ezen a linken tudjátok visszanézni.

Forrás: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye