42 éve a mai napon indult Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós a világűrbe

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

42 éve a mai napon, 1980. május 26-án indult Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós a világűrbe a Szojuz-36 küldetés keretében. Ezzel Magyarország lett a hetedik nemzet, melynek állampolgára az űrbe jutott. Az űrrepülésre a Szovjetunió által vezetett és működtetett Interkozmosz programban került sor, ami lehetővé tette, hogy a tagországok egy-egy képviselője eljusson a világűrbe.

A magyar űrhajósjelölteket 1977 májusától kezdték kiválogatni vadászpilóták közül, közülük végül ketten, Farkas Bertalan és Magyari Béla fejezhették be a teljes kiképzést a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban 1978-1980 között. Itt már a szovjet kozmonautákkal együtt készültek, és mindketten kiváló eredménnyel fejezték be a kiképzést. Végül Farkasra esett a magyar szervezők választása, akinek parancsnoka Valerij Kubászov lett, Magyari pedig Vlagyimir Dzsanyibekovval alkotta a tartalék személyzetet.

Valerij Kubászov és Farkas Bertalan

A két magyar űrhajós, Farkas Bertalan és Magyari Béla

Farkas és Kubászov 1980. május 26-án, magyar idő szerint 20:20-kor indult el a Szojuz-36 űrhajóval a Szaljut-6 űrállomásra, ahová két nappal később, május 28-án érkeztek meg. A magyar űrhajós számos kísérletet hajtott végre az űrállomáson, aminek programját több magyar kutatóintézet dolgozott ki. Farkas feladatai között orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérletek és megfigyelések végrehajtása is szerepelt.

Az űrhajósok 6 nappal később, június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz-35 űrhajó fedélzetén. Farkas Bertalan összesen 8 nap 20 óra és 45 perces űrrepülést teljesített és tette le névjegyét a magyar űrtörténelemben.

„Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. – Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött…” – Farkas Bertalan

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye