44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36 küldetés keretében, amivel Magyarország a hetedik nemzet lett, melynek állampolgára az űrbe jutott. 

42 éve a mai napon, 1980. május 26-án indult Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós a világűrbe a Szojuz-36 küldetés keretében. Ezzel Magyarország lett a hetedik nemzet, melynek állampolgára az űrbe jutott. Az űrrepülésre a Szovjetunió által vezetett és működtetett Interkozmosz programban került sor, ami lehetővé tette, hogy a tagországok egy-egy képviselője eljusson a világűrbe.

A magyar űrhajósjelölteket 1977 májusától kezdték kiválogatni vadászpilóták közül, közülük végül ketten, Farkas Bertalan és Magyari Béla fejezhették be a teljes kiképzést a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban 1978-1980 között. Itt már a szovjet kozmonautákkal együtt készültek, és mindketten kiváló eredménnyel fejezték be a kiképzést. Végül Farkasra esett a magyar szervezők választása, akinek parancsnoka Valerij Kubaszov lett, Magyari pedig Vlagyimir Dzsanyibekovval alkotta a tartalék személyzetet.

A két kiképzett magyar űrhajós, Farkas Bertalan és Magyari Béla
Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan

Farkas és Kubaszov 1980. május 26-án, magyar idő szerint 20:20-kor indult el a Szojuz-36 űrhajóval a Szaljut-6 űrállomásra, ahová két nappal később, május 28-án érkeztek meg. A magyar űrhajós számos kísérletet hajtott végre az űrállomáson, aminek programját több magyar kutatóintézet dolgozott ki. Farkas feladatai között orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérletek és megfigyelések végrehajtása is szerepelt.
Az űrhajósok 6 nappal később, június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz-35 űrhajó fedélzetén. Farkas Bertalan összesen 8 nap 20 óra és 45 perces űrrepülést teljesített és tette le névjegyét a magyar űrtörténelemben.

„Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. – Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött…” – Farkas Bertalan

A Szaljut-6 űrállomáson
A két űrhajóst nagy médiafigyelem övezte a leszállást követően

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye