47 darab műholddal bővült a Starlink ötödik rétege

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A héten másodjára emelkedett el egy Falcon-9 hordozó, ám a Satria küldetéssel ellentétben most az SLC-4E adott otthont a Starlink 5-7 jelű indításnak. A viszonylag még újnak számító, eddig 3 repülést végrehajtó B1075 kb. 15 tonnányi hasznos teherrel kezdte meg útját magyar idő szerint 09:19-kor, mely 47 darab Starlink műholdat foglalt magában.

A Transport & Tracking Layers 0-1, és két Starlink-missziót teljesítő hordozó ezúttal is hozta a kötelezőt, és épségben eljuttatta a megfelelő magasságig a második fokozatot. A szeparáció után természetesen még hátra volt a B1075 hazaútja, ami kicsivel később az Of Course I Still Love You drónhajó fedélzetére történő landolásával zárult. A v1.5 szatellitek szintén eljutottak az ideiglenes keringési pályájukra, ahonnan a következő hetekben fogják elérni a kijelölt 560 km magas üzemelési pályát.

A SpaceX ezzel a repüléssel teljesítette 246. misszióját, ám a hawthorne-i magáncég a közeljövőben tovább növelheti ezt a számot. A hónapban még várható egy újabb házon belüli küldetés, valamint július első hetei is sűrűnek ígérkeznek, hiszen az Euclid űrteleszkóp indítása, és három Starlink start is tervben van.

Dark mode powered by Night Eye