48 csapatban több mint 200 diák jelentkezett az idei CanSat versenyre

Kapcsolódó

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

Minden korábbinál nagyobb társaság gyűlt össze a nemrégiben megrendezett műholdtalálkozón.

Már javában zajlik a 2024-es CanSat Hungary középiskolai műholdépítő verseny, melyet idén is a Magyar Asztronautikai Társaság szervez több támogató szervezettel, egyesülettel karöltve. Ahogy a MANT fogalmaz, a „hosszú távú kitartást, csapatszellemet és egyéb „szuperképességeket” igénylő verseny során nemcsak az a cél, hogy kiválasszuk a legjobban teljesítő csapatot, hanem az is, hogy egy miniatűr űripari projekten keresztül minél többen minél többet tanuljanak az elektronikáról, programozásról, 3D-nyomtatásról és a valódi csapatmunkáról.” Szerencsére egyre nagyobb az érdeklődés a diákok részéről, amit jól mutat, hogy idén 48 csapat és több mint 200 tanuló jelentkezett a megmérettetésre, ez minden korábbinál nagyobb létszám!

Fotó: Tamási Dávid (spacejunkie.hu)
A találkozót Arnócz István, a MANT főtitkára, valamint Székely Anna Krisztina főtitkárhelyettes nyitotta meg. Fotó: Tamási Dávid

Legutóbb két hete, január 20-án volt egy országos találkozó, ahol a csapatok bemutathatták eszközeiket -függetlenül azok készültségi fokától-, hogy a zsűri tagjai és más szakemberek is tanácsokkal lássák el a diákokat a további fejlesztéseket illetően, emellett pedig rövid ismertetőt adjanak a csapatoknak, hogyan is fog kinézni maga a kétnapos döntő, milyen biztonsági előírásokra kell majd mindenképp figyelniük.
A CanSat-ek megtervezésére, megépítésére és tesztelésére fél évük van a csapatoknak októbertől áprilisig, és végül 10 csapat juthat be a tavaszi döntőbe. Ott a BME Suborbitals rakétaépítő versenycsapat (akikkel nekünk is lesz egy fontos együttműködésünk a közeljövőben!) kutatórakétáinak segítségével bocsátják fel a műholdakat, hogy elsődleges és másodlagos méréseiket elvégezzék, és a diákok egy prezentáció keretében mutassák be eredményeiket. A zsűri által kiválasztott győztes csapat az Európai Űrügynökség (ESA) jóvoltából betekinthet az ESA technológiai központjának, az ESTEC-nek a munkájába a többi résztvevő ország nyerteseivel közös programon, a hollandiai Noordwijkben.

A BME Suborbitals alacsony légköri rakétái, amikkel a CanSat-eket indítják. Fotó: Tamási Dávid (spacejunkie.hu)

Ami a verseny további szakaszait illeti, február 17-én következik az ún. Kritikus tervezési felülvizsgálat (Critical Design Review – CDR), illetve ez a határideje egy 5 perces rendszerbemutató videó leadásának is a csapatok részéről. A zsűri március 9-én hirdeti ki, hogy mely csapatok jutottak az  április 5-6-án megrendezésre kerülő döntőbe. 

Fotó: Tamási Dávid (spacejunkie.hu)

Drukkolunk és sok sikert kívánunk minden csapatnak! Nagyon jó volt látni személyesen is, hogy ennyi diákot megmozgat ez a téma, hiszen ki tudja, melyikőjükből lehet egy újabb kiváló magyar űrmérnök, rakétamérnök, szakember?

Fotó: Tamási Dávid (spacejunkie.hu)
Dark mode powered by Night Eye