48 évvel ezelőtt indult a Skylab

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

48 évvel ezelőtt, 1973. május 14-én indult útjára a floridai 39A indítóállásról az USA első űrállomása, a Skylab. Az űrállomás egy Saturn-V rakéta harmadik fokozatából (S-IVB) került kialakításra, és az addig legnagyobb felbocsátott űreszköz volt. Az űrállomás tömege 90 tonna, hossza 36 méter, szélessége a napelemek nélkül 6 méter volt. A Skylab startja volt egyben az utolsó Saturn-V rakétaindítás.

1973 májusa és 1974 februárja között 24 hétig volt lakott, 3 háromfős személyzet által: Skylab-2 (28 napos küldetés), Skylab-3 (56 napos küldetés), Skylab-4 (84 napos küldetés). Az űrállomás fedélzeten több száz tudományos kísérletet hajtottak végre, és 10 űrsétára is sor került.

Bár tervezték az űrállomás további használatát, az űrrepülőgépek megépítésének elhúzódása miatt a NASA 1978-ban feladta az ezirányú terveit. Mivel pályaemelésre már nem volt lehetőség, az űrállomás végül 1979. július 11-én tért vissza a légkörbe kontrollálatlanul, és egyes darabjai Nyugat-Ausztráliára és az Indiai-óceánba estek.

Az űrállomás tágas belseje

A Skylab Föld körüli pályán – felbocsátás után az egyik napelemtábla leszakadt, illetve jól látható a megsérült hővédő burkolatot helyettesítő fólia, amit a Skylab-2 személyzete helyezett fel egy űrséta alkalmával.

A Skylab fedélzetén volt egy zuhanyzó is, azonban az űrhajósok nem szerették, mert összeszerelése és használata rendkívül időigényes és körülményes volt.

Dark mode powered by Night Eye