48 évvel ezelőtt indult a Skylab

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

48 évvel ezelőtt, 1973. május 14-én indult útjára a floridai 39A indítóállásról az USA első űrállomása, a Skylab. Az űrállomás egy Saturn-V rakéta harmadik fokozatából (S-IVB) került kialakításra, és az addig legnagyobb felbocsátott űreszköz volt. Az űrállomás tömege 90 tonna, hossza 36 méter, szélessége a napelemek nélkül 6 méter volt. A Skylab startja volt egyben az utolsó Saturn-V rakétaindítás.

1973 májusa és 1974 februárja között 24 hétig volt lakott, 3 háromfős személyzet által: Skylab-2 (28 napos küldetés), Skylab-3 (56 napos küldetés), Skylab-4 (84 napos küldetés). Az űrállomás fedélzeten több száz tudományos kísérletet hajtottak végre, és 10 űrsétára is sor került.

Bár tervezték az űrállomás további használatát, az űrrepülőgépek megépítésének elhúzódása miatt a NASA 1978-ban feladta az ezirányú terveit. Mivel pályaemelésre már nem volt lehetőség, az űrállomás végül 1979. július 11-én tért vissza a légkörbe kontrollálatlanul, és egyes darabjai Nyugat-Ausztráliára és az Indiai-óceánba estek.

Az űrállomás tágas belseje

A Skylab Föld körüli pályán – felbocsátás után az egyik napelemtábla leszakadt, illetve jól látható a megsérült hővédő burkolatot helyettesítő fólia, amit a Skylab-2 személyzete helyezett fel egy űrséta alkalmával.

A Skylab fedélzetén volt egy zuhanyzó is, azonban az űrhajósok nem szerették, mert összeszerelése és használata rendkívül időigényes és körülményes volt.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye