50 órás repülés után sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz MSz-25

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Oleg Novickij, Marina Vasziljevszkaja és Tracy Dyson még szombaton indult útnak.

Frissítés!

18:27-kor kinyíltak a nyílások és elsőként Marina Vasziljevszkaja lebegett át az űrállomásra. Novickij, Vasziljevszkaja és Dyson, szemmel láthatóan nagyon boldog volt attól, hogy végre csatlakozhattak a már fent lévő személyzethez. Jelenleg az űrállomáson 10 űrhajós, valamint 7 űrhajó tartózkodik, ebből 3 az amerikai szegmensen, 4 pedig az orosz szegmensen található.

Forrás: NASA

Eredeti cikk

A Szojuz űrhajóknál már megszokhattuk, hogy indítás után pár órával később meg is érkezik a személyzet a Nemzetközi Űrállomásra. Mivel a mostani küldetés nem az előre megtervezett napon indult el, így a dokkolás időpontja is csúszott. A szokásos 3 órás utazási idő helyett, 50 óra alatt (ami 34 Föld körüli fordulatot jelent) sikerült elérniük a Nemzetközi Űrállomást, de ezért már az égi mechanika a felelős (a nagyon rövid találkozási és dokkolási séma megvalósításához szükség van a megfelelő ballisztikai feltételekre). Végül ma magyar idő szerint 16:03-kor a Szojuz MSz-25 sikeresen rácsatlakozott az orosz szegmensen található Pricsal nadír (Föld felé néző) dokkolóportjára. A nagy találkozásra nem sokat kell várnunk, ugyanis 18:40-kor Novickijt, Vasziljevszkaját és Dysont, köszönteni fogja a Szojuz MSz-24 és a Crew-8 személyzete. Amint ez megtörténik frissítjük cikkünket!

Forrás: NASA
Percekkel a dokkolás után Alekszandr Grebjonkin, le is fotózta a Szojuzt, de ebből a nézetből csak a két napeleme látszódik. Forrás: Roszkoszmosz
Dark mode powered by Night Eye