51 éve indult a Luna-16 a Holdra

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

51 évvel ezelőtt a mai napon, 1970. szeptember 12-én indult Bajkonurból egy Proton-K/D rakétával a szovjet robotikus Luna-program űreszköze, a Luna-16 (E8-5). Ez volt a program első küldetése, ami sikeresen vett talajmintát a Hold Mare Fecunditatis (Termékenység Tengere) területéből, és sikeresen visszajuttatta a Földre. A szonda 101 grammnyi mintaszerzése volt az Apollo-11 és Apollo-12 után a harmadik misszió, amin sikerült ezt végrehajtani.

A szondát az OKB-1 tervezőiroda fejlesztette és építette, az űreszköz megegyezik a sikertelen, a Holdba becsapódó Luna-15 szondával. A Luna-16 4 nappal az indulás után, szeptember 16-án állt Hold körüli pályára, majd szeptember 18-án, alig másfél kilométerre a tervezett leszállóhelytől landolt a Mare Fecunditatis területen. A leszállóegység teljes tömege 1880 kg, amiben az 512 kg tömegű felszállóegység is benne volt. A leszállás után egy fúró segítségével 35 cm mélyre fúrt le a szonda, majd 101 grammnyi talajmintát helyezett el hermetikusan záródó tartályba a felszállóegységben. A felszállóegység szeptember 21-én szállt fel, majd 3 napos visszaút után szeptember 24-én szállt le ejtőernyő segítségével Kazahsztánban, Dzsezkazgan városától 80 kilométerre.

A küldetés hatalmas siker volt a szovjet holdprogram számára, később még két másik (Luna-20 és Luna-24) küldetés alkalmával további 200 gramm talajmintát sikerült a Földre juttatni. Későbbi elemzések megállapították, hogy a Luna-16 által begyűjtött talajminta jelentős hasonlóságot mutatott az Apollo-12 misszió által visszahozott bazaltos anyagával.

A Luna-16 építés közben

Az „E8-5”-nek is nevezett Luna-16 felépítése

A mintákat tartalmazó tartály

A holdi talajminták tárolására és megvizsgálására tervezett speciális kamra

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye