515 millió dolláros megbízatás a Rocket Lab-nek

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Az összeget 18 műhold gyártására, felbocsátására és üzemeltetésére nyerte el a cég egy meg nem nevezett kormányzati ügynökségtől.

Több mint fél milliárd dolláros megbízást nyert el az amerikai-új-zélandi Rocket Lab, mely nem csak rakétákat, de műholdkat is gyárt. A szerződés szerint a cégnek egy kormányzati hivatal számára kell 18 gyártania, felbocsátania és üzemeltetnie is, de sem a megbízó, sem a műholdak pontos kialakítása, célja nem ismert. A legtöbb szakértő szerint a Space Development Agency lehet ez a hivatal, mely az Amerikai Űrhaderő felügyelete alatt tevékenykedik és katonai műhold-konstellációk gyártásával, üzemeltetésével foglalkozik. Az elméletet alátámasztani látszik, hogy Derek Tournear, az SDA igazgatója egy korábbi decemberi konferencián épp egy 18 műhold megépítéséről szóló szerződésről tett említést, ő viszont a partnert nem nevezte meg akkor. 

Az SDA egyik fő konstellációja a Transport Layer Tranche 2 Beta projekt keretében valósul meg, mely 90 szatellitből fog állni, valószínűsíthetően a Rocket Lab szerződése a 18 egység építéséről ehhez a projekthez kapcsolódik. A 2026-2027-ben felbocsátandó konstelláció műholdjait ultramagas frekvencián (Ultra High Frequency, UHF), S-sávban működő rádióantennákkal szerelik majd fel, melyek a katonai hírszerzésnek biztosítanak folyamatos feltérképezést. 

A Rocket Lab a szerződés értelmében azonnal meg is kezdheti a műholdak gyártását, melyek közül az utolsó darabokat 2027-ig kell leszállítania, 2030-ig üzembe állítania és 2033-ig üzemeltetnie. Az egyelőre szintén nem ismert, hogy vajon az Electron, vagy esetleg már az újgenerációs Neutron rakéta végezné a pályára állításokat (utóbbi debütálását jelenleg 2025-re tervezik). A cég és az SDA kapcsolata nem új keletű, hiszen 2022-ben már két szerződést is kötöttek 14 millió dollár értékben műhold-kivető rendszer kifejlesztésére, de a Rocket Lab a 2019-ben bemutatott és 2020-ban pályára állított első, saját Photon műholdjaival is már felkeltette több védelmi szervezet figyelmét.

Egy Photon műhold a Rocket Lab gyárában
Dark mode powered by Night Eye