515 millió dolláros megbízatás a Rocket Lab-nek

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Az összeget 18 műhold gyártására, felbocsátására és üzemeltetésére nyerte el a cég egy meg nem nevezett kormányzati ügynökségtől.

Több mint fél milliárd dolláros megbízást nyert el az amerikai-új-zélandi Rocket Lab, mely nem csak rakétákat, de műholdkat is gyárt. A szerződés szerint a cégnek egy kormányzati hivatal számára kell 18 gyártania, felbocsátania és üzemeltetnie is, de sem a megbízó, sem a műholdak pontos kialakítása, célja nem ismert. A legtöbb szakértő szerint a Space Development Agency lehet ez a hivatal, mely az Amerikai Űrhaderő felügyelete alatt tevékenykedik és katonai műhold-konstellációk gyártásával, üzemeltetésével foglalkozik. Az elméletet alátámasztani látszik, hogy Derek Tournear, az SDA igazgatója egy korábbi decemberi konferencián épp egy 18 műhold megépítéséről szóló szerződésről tett említést, ő viszont a partnert nem nevezte meg akkor. 

Az SDA egyik fő konstellációja a Transport Layer Tranche 2 Beta projekt keretében valósul meg, mely 90 szatellitből fog állni, valószínűsíthetően a Rocket Lab szerződése a 18 egység építéséről ehhez a projekthez kapcsolódik. A 2026-2027-ben felbocsátandó konstelláció műholdjait ultramagas frekvencián (Ultra High Frequency, UHF), S-sávban működő rádióantennákkal szerelik majd fel, melyek a katonai hírszerzésnek biztosítanak folyamatos feltérképezést. 

A Rocket Lab a szerződés értelmében azonnal meg is kezdheti a műholdak gyártását, melyek közül az utolsó darabokat 2027-ig kell leszállítania, 2030-ig üzembe állítania és 2033-ig üzemeltetnie. Az egyelőre szintén nem ismert, hogy vajon az Electron, vagy esetleg már az újgenerációs Neutron rakéta végezné a pályára állításokat (utóbbi debütálását jelenleg 2025-re tervezik). A cég és az SDA kapcsolata nem új keletű, hiszen 2022-ben már két szerződést is kötöttek 14 millió dollár értékben műhold-kivető rendszer kifejlesztésére, de a Rocket Lab a 2019-ben bemutatott és 2020-ban pályára állított első, saját Photon műholdjaival is már felkeltette több védelmi szervezet figyelmét.

Egy Photon műhold a Rocket Lab gyárában
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye