53 évvel ezelőtt dokkolt először két emberes űrhajó

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

53 évvel ezelőtt a mai napon, 1969. január 17-én került sor a világ első olyan űrrandevújára és dokkolására, amit két emberes űrhajó hajtott végre. A Szojuz-4 fedélzetén Vlagyimir Satalov indult a világűrbe, és őt követte egy nappal később a Szojuz-5 űrhajó három űrhajóssal: Alekszej Jeliszejev, Vaszilijevics Krunov és Borisz Volinov kozmonautákkal. A küldetés feladata a két űrhajó összekapcsolása kézi dokkolás segítségével, majd két űrhajós (Jeliszejev és Krunov) átszállása űrséta segítségével a Szojuz-4-be. A misszión a passzív szereplő a Szojuz-5 volt, Satalov a Szojuz-4-et irányítva első próbálkozásra sikeresen „bedokkolt” a Szojuz-4-re.

Ezután Jeliszejev és Krunov az új Jasztreb szkafanderekben 37 perc alatt átszállt a Szojuz-4-re (a belső átszállásra szolgáló dokkoló és légzsilip ekkor még nem került kifejlesztésre a Szojuz űrhajókon), és még aznap sikeresen visszatértek a Földre Satalov társaságában. A Szojuz-5 leszállása már közel sem volt ilyen szerencsés: az orbitális modul nem vált le a fékezőmanőver előtt, ezért az űrhajó fordított helyzetben lépett be a légkörbe, és a súrlódástól mérges gázok keletkeztek a kabinban, így az egyedüli utas Borisz Volinov elájult. A kozmonautának azonban szerencséje volt, az orbitális modul csatlakozásai végül nem bírták a nagy erőket és levált, és a visszatérő modul ejtőernyői is kinyíltak. A landolás előtti fékezőrakéták viszont nem indultak be, így Volinov keményen érkezett és a fogát törte – a lényeg, hogy túlélte a visszatérést.

Vlagyimir Satalov demonstrálja az űrrandevút

A misszió sikeresen bebizonyította, hogy az előző Szojuz küldetéseken tapasztalt hibák ellenére összetudnak két emberes űrhajót manuálisan kapcsolni, és a szovjetek így a holdraszálláshoz szükséges műveleteket (dokkolás, űrséta, átszállás) is képesek végrehajtani.

Fantáziaképek a két űrhajóról

A kozmonauták

Forrás: A szovjet / orosz űrhajózás múltja V. rész (Cifu/logout.hu)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye