53 évvel ezelőtt dokkolt először két emberes űrhajó

Kapcsolódó

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Megnövekedett a Zvezda modul légszivárgása

A modulból már korábban is szökött a levegő, azonban...

53 évvel ezelőtt a mai napon, 1969. január 17-én került sor a világ első olyan űrrandevújára és dokkolására, amit két emberes űrhajó hajtott végre. A Szojuz-4 fedélzetén Vlagyimir Satalov indult a világűrbe, és őt követte egy nappal később a Szojuz-5 űrhajó három űrhajóssal: Alekszej Jeliszejev, Vaszilijevics Krunov és Borisz Volinov kozmonautákkal. A küldetés feladata a két űrhajó összekapcsolása kézi dokkolás segítségével, majd két űrhajós (Jeliszejev és Krunov) átszállása űrséta segítségével a Szojuz-4-be. A misszión a passzív szereplő a Szojuz-5 volt, Satalov a Szojuz-4-et irányítva első próbálkozásra sikeresen „bedokkolt” a Szojuz-4-re.

Ezután Jeliszejev és Krunov az új Jasztreb szkafanderekben 37 perc alatt átszállt a Szojuz-4-re (a belső átszállásra szolgáló dokkoló és légzsilip ekkor még nem került kifejlesztésre a Szojuz űrhajókon), és még aznap sikeresen visszatértek a Földre Satalov társaságában. A Szojuz-5 leszállása már közel sem volt ilyen szerencsés: az orbitális modul nem vált le a fékezőmanőver előtt, ezért az űrhajó fordított helyzetben lépett be a légkörbe, és a súrlódástól mérges gázok keletkeztek a kabinban, így az egyedüli utas Borisz Volinov elájult. A kozmonautának azonban szerencséje volt, az orbitális modul csatlakozásai végül nem bírták a nagy erőket és levált, és a visszatérő modul ejtőernyői is kinyíltak. A landolás előtti fékezőrakéták viszont nem indultak be, így Volinov keményen érkezett és a fogát törte – a lényeg, hogy túlélte a visszatérést.

Vlagyimir Satalov demonstrálja az űrrandevút

A misszió sikeresen bebizonyította, hogy az előző Szojuz küldetéseken tapasztalt hibák ellenére összetudnak két emberes űrhajót manuálisan kapcsolni, és a szovjetek így a holdraszálláshoz szükséges műveleteket (dokkolás, űrséta, átszállás) is képesek végrehajtani.

Fantáziaképek a két űrhajóról

A kozmonauták

Forrás: A szovjet / orosz űrhajózás múltja V. rész (Cifu/logout.hu)

Dark mode powered by Night Eye