53 évvel ezelőtt dokkolt először két emberes űrhajó

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

53 évvel ezelőtt a mai napon, 1969. január 17-én került sor a világ első olyan űrrandevújára és dokkolására, amit két emberes űrhajó hajtott végre. A Szojuz-4 fedélzetén Vlagyimir Satalov indult a világűrbe, és őt követte egy nappal később a Szojuz-5 űrhajó három űrhajóssal: Alekszej Jeliszejev, Vaszilijevics Krunov és Borisz Volinov kozmonautákkal. A küldetés feladata a két űrhajó összekapcsolása kézi dokkolás segítségével, majd két űrhajós (Jeliszejev és Krunov) átszállása űrséta segítségével a Szojuz-4-be. A misszión a passzív szereplő a Szojuz-5 volt, Satalov a Szojuz-4-et irányítva első próbálkozásra sikeresen „bedokkolt” a Szojuz-4-re.

Ezután Jeliszejev és Krunov az új Jasztreb szkafanderekben 37 perc alatt átszállt a Szojuz-4-re (a belső átszállásra szolgáló dokkoló és légzsilip ekkor még nem került kifejlesztésre a Szojuz űrhajókon), és még aznap sikeresen visszatértek a Földre Satalov társaságában. A Szojuz-5 leszállása már közel sem volt ilyen szerencsés: az orbitális modul nem vált le a fékezőmanőver előtt, ezért az űrhajó fordított helyzetben lépett be a légkörbe, és a súrlódástól mérges gázok keletkeztek a kabinban, így az egyedüli utas Borisz Volinov elájult. A kozmonautának azonban szerencséje volt, az orbitális modul csatlakozásai végül nem bírták a nagy erőket és levált, és a visszatérő modul ejtőernyői is kinyíltak. A landolás előtti fékezőrakéták viszont nem indultak be, így Volinov keményen érkezett és a fogát törte – a lényeg, hogy túlélte a visszatérést.

Vlagyimir Satalov demonstrálja az űrrandevút

A misszió sikeresen bebizonyította, hogy az előző Szojuz küldetéseken tapasztalt hibák ellenére összetudnak két emberes űrhajót manuálisan kapcsolni, és a szovjetek így a holdraszálláshoz szükséges műveleteket (dokkolás, űrséta, átszállás) is képesek végrehajtani.

Fantáziaképek a két űrhajóról

A kozmonauták

Forrás: A szovjet / orosz űrhajózás múltja V. rész (Cifu/logout.hu)

Dark mode powered by Night Eye