53 műholddal bővült a Starlink-konstelláció

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Ismét gyarapodott a SpaceX globális internetelérést biztosító műholdas hálózata: magyar idő szerint csütörtökön 19 óra 51 perckor útnak indult a Starlink-4-14 jelzésű küldetés. A Falcon-9 hordozórakéta orrkúpja alatt 53 darab nagy sávészélességű internetet sugárzó Starlink-műhold kapott helyet, amiket a rakéta második fokozata sikeresen alacsony Föld körüli (LEO) pályára állított.

Ez volt a B1060-as jelzésű első fokozat 12. sikeres repülése és landolása, így már a SpaceX két olyan Falcon-9 boosterrel rendelkezik, amik ennyi repülést halmoztak fel. A rakéta visszatérésére az Atlanti-óceánon állomásozó Just Read The Instructions drónhajón került sor, körülbelül 680 kilométerre a floridai partoktól. A mostani küldetésen felbocsátott műholdakkal együtt már nem kevesebb mint 2388 műholdat juttatott a SpaceX a világűrbe, ebből pedig jelenleg 1683 nyújt aktív szolgáltatást. Körülbelül 450 műhold tart jelenleg a pályaemelési vagy beüzemelési fázisban.

Az indítást a Spacejunkie YouTube-csatornán magyar nyelven élőben közvetítettük, és ami külön öröm volt számunkra, hogy rengeteg nézőnk láthatta az átvonuló Falcon-9 második fokozatot, ahogy az átsuhant az égbolton Magyarország és Közép-Európa felett.

Az eltávolodó 53 műhold. Kép forrása: Elon Musk

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye