53 műholddal bővült a Starlink-konstelláció

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Ismét gyarapodott a SpaceX globális internetelérést biztosító műholdas hálózata: magyar idő szerint csütörtökön 19 óra 51 perckor útnak indult a Starlink-4-14 jelzésű küldetés. A Falcon-9 hordozórakéta orrkúpja alatt 53 darab nagy sávészélességű internetet sugárzó Starlink-műhold kapott helyet, amiket a rakéta második fokozata sikeresen alacsony Föld körüli (LEO) pályára állított.

Ez volt a B1060-as jelzésű első fokozat 12. sikeres repülése és landolása, így már a SpaceX két olyan Falcon-9 boosterrel rendelkezik, amik ennyi repülést halmoztak fel. A rakéta visszatérésére az Atlanti-óceánon állomásozó Just Read The Instructions drónhajón került sor, körülbelül 680 kilométerre a floridai partoktól. A mostani küldetésen felbocsátott műholdakkal együtt már nem kevesebb mint 2388 műholdat juttatott a SpaceX a világűrbe, ebből pedig jelenleg 1683 nyújt aktív szolgáltatást. Körülbelül 450 műhold tart jelenleg a pályaemelési vagy beüzemelési fázisban.

Az indítást a Spacejunkie YouTube-csatornán magyar nyelven élőben közvetítettük, és ami külön öröm volt számunkra, hogy rengeteg nézőnk láthatta az átvonuló Falcon-9 második fokozatot, ahogy az átsuhant az égbolton Magyarország és Közép-Európa felett.

Az eltávolodó 53 műhold. Kép forrása: Elon Musk

Dark mode powered by Night Eye