53 műholddal bővült a Starlink-konstelláció

Kapcsolódó

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Ismét gyarapodott a SpaceX globális internetelérést biztosító műholdas hálózata: magyar idő szerint csütörtökön 19 óra 51 perckor útnak indult a Starlink-4-14 jelzésű küldetés. A Falcon-9 hordozórakéta orrkúpja alatt 53 darab nagy sávészélességű internetet sugárzó Starlink-műhold kapott helyet, amiket a rakéta második fokozata sikeresen alacsony Föld körüli (LEO) pályára állított.

Ez volt a B1060-as jelzésű első fokozat 12. sikeres repülése és landolása, így már a SpaceX két olyan Falcon-9 boosterrel rendelkezik, amik ennyi repülést halmoztak fel. A rakéta visszatérésére az Atlanti-óceánon állomásozó Just Read The Instructions drónhajón került sor, körülbelül 680 kilométerre a floridai partoktól. A mostani küldetésen felbocsátott műholdakkal együtt már nem kevesebb mint 2388 műholdat juttatott a SpaceX a világűrbe, ebből pedig jelenleg 1683 nyújt aktív szolgáltatást. Körülbelül 450 műhold tart jelenleg a pályaemelési vagy beüzemelési fázisban.

Az indítást a Spacejunkie YouTube-csatornán magyar nyelven élőben közvetítettük, és ami külön öröm volt számunkra, hogy rengeteg nézőnk láthatta az átvonuló Falcon-9 második fokozatot, ahogy az átsuhant az égbolton Magyarország és Közép-Európa felett.

Az eltávolodó 53 műhold. Kép forrása: Elon Musk

Dark mode powered by Night Eye