55 éve startolt a Gemini-8 küldetés

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

55 évvel ezelőtt a mai napon, 1966. március 16-án indult a Gemini-8 (Gemini VIII) küldetés Neil Armstrong és Dave Scott űrhajósokkal. A misszió elsődleges feladata az Apollo-programhoz szükséges utolsó kipróbálatlan feladat végrehajtása volt: két űrhajó összekapcsolódása, vagyis a dokkolás. Ehhez egy Agena rakéta-végfokozatot használtak, amit külön indítottak egy Atlas rakétával. A Gemini-8 a megközelítés után végül sikeresen összekapcsolódott az Agenával, és a történelem során előszőr került sor űrrandevúra. A dokkolás után azonban az űrhajó forgásba kezdett, amit az űrhajósok nem tudtak megállítani, ezért lecsatlakoztak az Agenáról. A forgást ez sem szüntette meg, de Armstrong lélekjelenlétének köszönhetően a visszatérő kormányrendszer segítségével stabilizálták az űrhajó helyzetét, elhárítva ezzel a vészhelyzetet.

A küldetést ezután azonnal megszakították, és a tervezett 4 nap helyett végül 10 órás út után landolt a Gemini-8 a Csendes-óceánon.

A hiba okát Armstrong még a visszatérés előtt felfedezte: a fő kormányrendszer egyik fúvókája hibásodott meg, aminek a működése okozta a pörgést.

Dark mode powered by Night Eye