55 évvel ezelőtt történt az Apollo-1 tragédiája

Kapcsolódó

Szojuz indítás tarkította a Falcon-9-esek munkáját

A Szojuz hordozó 2.1b variánsa is felbukkant, melynek 2024-es...

A nap képe #1393 – Crew-8 statikus hajtóműteszt

A vadonatúj B1083 jelű Falcon-9-es statikus hajtóműtesztje. A hordozó...

Kevesebb mint 20 méteren múlt egy amerikai és egy korábbi orosz műhold összeütközése

A két irányíthatatlan szatellit 608 km-es magasságban került rendkívül...

Bemutatták India első űrhajósosztályát

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül...

A nap képei #1392 – Szárnyaszegett Ingenuity

A Perseverance újabb felvételein, melyet SuperCam műszerével rögzített, remekül...

1967. január 27-én, azaz pontosan 55 éve történt a három űrhajós halálával végződő Apollo-1 katasztrófája. Ez a küldetés lett volna az Apollo első emberes repülése, a tervek szerint 1967. február 21-én indult volna útnak. Virgil Grissom, Edward White és Roger Chaffee űrhajósok életüket vesztették, amikor 1967. január 27-én tűz ütött ki a parancsnoki modulban, egy indítási gyakorlat során.

Az Apollo-1 személyzete, balról jobbra: Ed White-parancsnoki modul pilóta, Gus Grissom-parancsnok, Roger Chaffee-holdkomp pilóta. Kép forrása: NASA

A tűz oka egy elektromos szikra volt, mely a kabin nagy nyomású tiszta oxigén légkörében, azonnal katasztrófához vezetett. A lángok terjedését az űrhajó belsejében alkalmazott gyúlékony anyagok is elősegítették. Az űrhajósoknak a befelé nyílódó ajtó miatt esélyük sem volt a menekülésre. A tragédia utáni kivizsgálás eredményeként több módosítást is végrehajtottak, így a kabinlégkört  60% oxigén és 40% nitrogén keverékére cserélték, módosították az űrruhák és a kabinbelső anyagát, újratervezték a kabinajtót és védőszigeteléssel látták el a hűtőfolyadék csöveit is.

A NASA minden év januárjában megemlékezik azokról, akik életüket vesztették az amerikai űrkutatás tragikus eseményei során, beleértve az Apollo-1, valamint a Challenger és a Columbia űrrepülőgépek személyzetét. Az emléknapot idén január 27-én tartják. 

Dark mode powered by Night Eye