55 évvel ezelőtt történt az Apollo-1 tragédiája

Kapcsolódó

A SpaceX újabb tudományos kísérleteket szállít az ISS-re

Június 3-án esedékes a következő, 28. CRS misszió, mely...

Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről,...

Életre kelt a Dream Chaser, közelebb került első repüléséhez

A Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépe egy lépéssel közelebb...

A nap képe #1123 – Unity-25 tesztrepülés

A Virgin Galactic utolsó tesztrepülésén (Unity-25) készült felvétel, melyen...

SpaceX | CRS-28 küldetésprofil

Ismét egy Cargo Dragon fog feljuttatni utánpótlást, ellátmányt és...

1967. január 27-én, azaz pontosan 55 éve történt a három űrhajós halálával végződő Apollo-1 katasztrófája. Ez a küldetés lett volna az Apollo első emberes repülése, a tervek szerint 1967. február 21-én indult volna útnak. Virgil Grissom, Edward White és Roger Chaffee űrhajósok életüket vesztették, amikor 1967. január 27-én tűz ütött ki a parancsnoki modulban, egy indítási gyakorlat során.

Az Apollo-1 személyzete, balról jobbra: Ed White-parancsnoki modul pilóta, Gus Grissom-parancsnok, Roger Chaffee-holdkomp pilóta. Kép forrása: NASA

A tűz oka egy elektromos szikra volt, mely a kabin nagy nyomású tiszta oxigén légkörében, azonnal katasztrófához vezetett. A lángok terjedését az űrhajó belsejében alkalmazott gyúlékony anyagok is elősegítették. Az űrhajósoknak a befelé nyílódó ajtó miatt esélyük sem volt a menekülésre. A tragédia utáni kivizsgálás eredményeként több módosítást is végrehajtottak, így a kabinlégkört  60% oxigén és 40% nitrogén keverékére cserélték, módosították az űrruhák és a kabinbelső anyagát, újratervezték a kabinajtót és védőszigeteléssel látták el a hűtőfolyadék csöveit is.

A NASA minden év januárjában megemlékezik azokról, akik életüket vesztették az amerikai űrkutatás tragikus eseményei során, beleértve az Apollo-1, valamint a Challenger és a Columbia űrrepülőgépek személyzetét. Az emléknapot idén január 27-én tartják. 

Dark mode powered by Night Eye