56 egységgel gyarapodott a Starlink-hálózat ötödik műholdrétege

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Ismét egy házon belüli Starlink-küldetés, ismét egy házon belüli siker a SpaceX zsebében: ma délelőtt 10:32-kor indult útnak egy újabb Falcon-9 rakéta 56 darab Starlink műholddal a rakterében, amik az ötödik réteget fogják gyarapítani. A B1067 jelű fokozatnak ez volt a kilencedik útja, 41 nappal előző missziója, az O3b mPower-1 & 2 után. A rakéta dél-keleti irányban kezdte meg a repülést, majd egy 43°-os inklinációjú, 212 km x 338 km-es átmeneti keringési pályára állt. Az emelkedési pálya iránya egyébként ilyenkor télen nem szokatlan, ugyanis észak-kelet felé sokkal komolyabb óceáni körülmények uralkodnak, amik az első fokozat visszatérését és a kiszolgáló személyzet épségét veszélyeztetnék. De a kilencedik sikeres felbocsátás után kilencedszer is visszatért a fokozat a Just Read the Instructions drónhajóra, ami kb. 660 km-re várakozott az Atlanti-óceánon. A második fokozat pedig szintén tökéletes teljesítményt nyújtva állította a kijelölt pályára a műholdakat, amik a következő hetekben tovább emelik majd pályamagasságukat.

Ami a számokat illeti: a mai 56 Starlink műhold indítása előtt 3425 egység kering a Föld körül, ezek közül 3389 működik megfelelően, és 3120 érte el eddig végleges pályáját.

Fotó: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye