58 évvel ezelőtt indult az űrbe az első női űrhajós

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Az 1958 és 1968 között zajló Vosztok-program a Szovjetunió első emberes űrprogramja volt, melynek elsődleges célja az első ember űrbe juttatása, másodlagos célja pedig az Amerikai Egyesült Államok megelőzése volt az űrversenyben. Jurij Gagarin 1961. április 12-i űrutazásával mindkét cél teljesült, azonban nem ez volt az egyetlen elsőség a program során.

1963. június 16-án, napra pontosan 58 éve a Vosztok-program hatodik, és egyben utolsó küldetésén indult a világűrbe az első női űrhajós, Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova.

Valentyina Tyereskova – Forrás: ESA

1962. február 16-án több, mint 400 jelentkező közül 5 nőt választottak ki a programba, közülük négyen teljesítették a kiképzést 1962 novemberéig és lettek a szovjet légierő megbízott hadnagyai. Ez azt jelentette, hogy Valentyina egy másik elsőséget is szerzett, ő volt az első civil az űrben, ugyanis technikailag ezek csak tiszteletbeli rangok voltak. Eredetileg egy közös missziót terveztek indítani két egymást követő napon, két női űrhajóssal, Tyereskova eredetileg a Vosztok-5-el, egy másik hölgy kozmonauta, Valentyina Ponomarjova a Vosztok-6 fedélzetén indult volna a világűrbe. A tervet azonban 1963 márciusában megváltoztatták, és Valerij Fjodorovics Bikovszkij indulhatott a Vosztok-5-el június 14-én, Tyereskova pedig a Vosztok-6 fedélzetén, június 16-án. Ez volt a második alkalom, amikor két ember, két külön űrhajóban tartózkodott a világűrben. Az 1937. március 6-án született, idén 84. életévét betöltő Valentyina Tyereskova ekkor 26 éves volt.

Valentyina Tyereskova – Forrás: ESA

Küldetése során feladata volt különböző adatok gyűjtése az emberi szervezetről, a Föld felszínének és a légkörnek a megfigyelése. Repüléséről több alkalommal is televíziós közvetítés zajlott, melyet szerte a Szovjetunióban sugároztak. Küldetése 2 nap, 23 óra, 12 perc elteltével ért véget, 1963. június 19-én, ez idő alatt körülbelül 45-ször kerülte meg a Földet Vosztok űrhajójának fedélzetén.

Dark mode powered by Night Eye